Pokaż wyniki od 1 do 10 z 388

Wątek: [Kubaman] sieweczka rzeczna

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Waldek, cała akcja trwała minutę. Leżałem pod siatką na karimacie Marka (dzięki ) czekając na bataliony, które niestety mnie olały. Po drugiej stronie kałuży przy której leżałem, jakieś 10-12 metrów ode mnie wylądowały nagle rybitwy. Akurat miałem zdjęty TC bo fociłem łęczaka, który właził mi pod siatkę prawie. Założyłem TC, na zmianę ISO brakło czasu w związku z tym. Powinienem był dać F10 może F11 aby zwiększyć GO i uniknąć sytuacji, która mnie spotkała - w locie jeden ptak jest w GO a drugi już mało co. Niestety, czas poniżej 1/1000 uznałem za ryzykowny i zszedłem z przysłoną do F8 - co niestety widać.

Przysłona dla dalekiego tła w zasadzie nie ma znaczenia przy takim zestawie, przy takiej ogniskowej walczysz, żeby całość paka była w GO, co jest niezmiernie trudne, o tło martwić się nie trzeba byle było odpowiednio oświetlone i ułożone kolorystycznie.

Statyw, statyw i tylko statyw. Przy zdjęciach obiektów bliskich statyw lub podpórka w przypadku focenia z auta jest nieodzowna. Nie mówię już tylko o poruszeniu ręki, ale przede wszystkim o trafieniu z AF tam gdzie się chce trafić. Na szczęście dzięki uprzejmości i sprawności działania Sylwestra miałem mój nowy statyw już ze sobą i to było to czego mi wcześniej brakowało.

Filtru brak, ekspozycja naganna - godzina około 10.30
    Dziękuję, dla mnie bardzo pouczająca Twoja wypowiedź, zapomniałem o AF , wiem (na moment zapomniałem), że bardzo trudno bez statywu AF’em trafić w obiekt i czas ekspozycji szaleje.

Już nawet zanim napisałeś swojego posta założyłem na swoje body rurę, poszedłem na taras i dalej eksperymentować, zastanawiając się 8 czy 5.6 i jakie On miał tam oświetlenie.

Jeszcze raz dziękuję, ja też bez statywu się nie ruszam, zwłaszcza jak któryś teleobiektyw jest na body.

PS. AHA,” zakosiłem” – „ukradłem” Tobie trójeczkę i ustawiłem jako tapetę - patrz i ucz się Waldek.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 07-05-2008 o 15:24
    Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów