Dziękuję wszystkim za odwiedziny
Dazz - kurczę, dla mnie to był jednak słaby wyjazd, mało zdjęć, trudne światło i brakuje kilerów. Ale na otarcie łez coś jest
Ewa - na dwójce jest robaczek w dziobie a na trójce rybka. To inne momenty.![]()
Dziękuję wszystkim za odwiedziny
Dazz - kurczę, dla mnie to był jednak słaby wyjazd, mało zdjęć, trudne światło i brakuje kilerów. Ale na otarcie łez coś jest
Ewa - na dwójce jest robaczek w dziobie a na trójce rybka. To inne momenty.![]()
wszystkie sa dobre , ale 3 naj![]()
Po prostu bajkajeśli mogę nieśmiało zauważyć
Jak juz kiedys mowilem powwinienes pracowac dla NG - moim zdaniem zdjecia sa super![]()
Ehh, super te zdjecia. Tylko pozazdroscic plenerow, umiejetnosci i sprzetu![]()
.
Cała przyjemność po naszej stronie!
Chyba sam nie doceniasz tych rybitw Kuba! Wiele widziałam pięknych ptasich dokumentów, takiego spektaklu - jeszcze nie. No może raz - przekazanie pokarmu w powietrzu między dwoma orłami - u Karetty, jak znajdę to Ci pokażę. Twoje wolę jednak - są baletem, akcją, treścią, a przy tym - naładowane emocjami. Pojedź suwakiem od ciemno-jasno i zobacz, w jaką harmonijną kompozycję układają się jasne łuki na Twoich obrazach..Dazz - kurczę, dla mnie to był jednak słaby wyjazd, mało zdjęć, trudne światło i brakuje kilerów. Ale na otarcie łez coś jest![]()
Hmm..Ewa - na dwójce jest robaczek w dziobie a na trójce rybka. To inne momenty.![]()
1. Głodomorek czeka
3. Karmicielka leci z jedzeniem
2. Głodomorek dostaje jedzenie
... to miałam na myśli.
Ale biorąc po uwagę kompozycję plastyczną i pojawianie się nieba - jest dobrze jak jest![]()
Ewa, ale ty miła jesteś, bo zapomnę gdzie moje miejsce
Pojedź suwakiem od ciemno-jasno i zobacz, w jaką harmonijną kompozycję układają się jasne łuki na Twoich obrazach..kurna, nie wiedziałem, że można taką analizę wyprowadzić
hehe, to nie karmicielka, tyko karmiciel. Samiec przynosi samiczce smakołyki przed seksem. Raz robaczek, raz rybka.Hmm..
1. Głodomorek czeka
3. Karmicielka leci z jedzeniem
2. Głodomorek dostaje jedzenie
Jeśli się mylę to mnie proszę popraw (jest to ważne), ponieważ jak zobaczę kadr wybitny to muszę wiedzieć jak on został zrobiony toż ja się naaaaadal uczę: zdj.3
1. Automatyka czasu przy preselekcji przysłony
2. Czas przypisany „wyszedł” 1/1000 sec.
3. Dałeś przysłonę f/8.0 czy 5.6 bo przy 8 musiałbyś nieco popracować przy tle, tu mam błędne dane.
4. Ustawiłeś ISO 250
5. Obiektyw EF500mm + 1.4x![]()
6. Ogniskowa wyszła Tobie około 700mm więc szedłeś na max.
Przy takim czasie ekspozycji to i statyw był zbędny.
Był jakiś filtr bo tu nie mam informacji![]()
Pozdrawiam.
Rzadko mi się zdarza, przeważnie marudzę nad zdjęciami
Mam samych artystów w rodzinie, zwłaszcza w młodym pokoleniu - podsłuchuję i podpatruję, pomagam lekcje odrabiać - to sie uczękurna, nie wiedziałem, że można taką analizę wyprowadzić
![]()
Aaaaa... Bardzo dobry obyczajhehe, to nie karmicielka, tyko karmiciel. Samiec przynosi samiczce smakołyki przed seksem. Raz robaczek, raz rybka.
No to tam jest więcej uczuć, niż na początku sądziłam!
Waldek, cała akcja trwała minutę. Leżałem pod siatką na karimacie Marka (dzięki) czekając na bataliony, które niestety mnie olały. Po drugiej stronie kałuży przy której leżałem, jakieś 10-12 metrów ode mnie wylądowały nagle rybitwy. Akurat miałem zdjęty TC bo fociłem łęczaka, który właził mi pod siatkę prawie. Założyłem TC, na zmianę ISO brakło czasu w związku z tym. Powinienem był dać F10 może F11 aby zwiększyć GO i uniknąć sytuacji, która mnie spotkała - w locie jeden ptak jest w GO a drugi już mało co. Niestety, czas poniżej 1/1000 uznałem za ryzykowny i zszedłem z przysłoną do F8 - co niestety widać.
Przysłona dla dalekiego tła w zasadzie nie ma znaczenia przy takim zestawie, przy takiej ogniskowej walczysz, żeby całość paka była w GO, co jest niezmiernie trudne, o tło martwić się nie trzeba byle było odpowiednio oświetlone i ułożone kolorystycznie.
Statyw, statyw i tylko statyw. Przy zdjęciach obiektów bliskich statyw lub podpórka w przypadku focenia z auta jest nieodzowna do takiego sprzętu. Nie mówię już tylko o poruszeniu ręki, ale przede wszystkim o trafieniu z AF tam gdzie się chce trafić. Na szczęście dzięki uprzejmości i sprawności działania kolegi miałem mój nowy statyw już ze sobą i to było to czego mi wcześniej brakowało.
Filtru brak, ekspozycja naganna - godzina około 10.30