Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Wątek: Jak dbać o aparat?

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anvers
    Mozna tez dmuchnac z butli do nurkowania
    Robiłem tak. Tyle tylko że posiadam jeden dodatkowy pierwszy stopień z niego wyjście średniego ciśnienia do zwykłej szybkozłączki do której podpinam albo taki pistolet do przedmuchiwania albo do pompowania kół. (innymi słowy taki zestaw gospodarczy). Przy czym należy zachować sporo wyczucia (wydajność takiego zestawu jest całkiem spora i mogło by się skończyć zbieraniem różnych części aparatu po pokoju).
    Bezpośrednio z butli bym nie zaryzykował. Metoda taka byłaby bardzo trudna do kontrolowania a co za tym idzie ryzykowna.

Tak czy inaczej nie należy przesadzać. Zbyt duża ilość „przelatującego” powietrza doprowadza od tego że syf roznosi się wszędzie tam gdzie go nie chcemy (matówka idt).

Wrzuciłem tu parę dziwnych terminów fachowych ale skoro pytasz to wiesz o czym piszę.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Oczywiscie z odleglosci i odpowiednio powoli otwierajac kurek na manometrze.....to teoria, bo w praktyce jeszcze tego nie robilem
    Ja mam taki patent na stare kompy (i nie tylko)... W domu spory kompresor do ktorego mam taki "maly pistolecik" z opcja roznej wielkosci dysz... Generalnie nawet najstarszego i najmocniej zaswinionego trupa udaje sie doczyscic do idealu, o czym swiadcza zszokowani "klienci"... Powietrze jest stosunkowo czyste i zwykle wiekszosc wilgoci zostaje w kompresorze, wiec nie ma problemow wielkich (ot wybrac suchy dzien)... Dozowanie cisnienia na pistoleciku oraz "rozrzut" swietnie sie dobiera... Jak dopadne to w rece znowu (nie ten kraj ) to wytestuje pewnie na aparacie

Butle do nurkowania trzymaja nieco wiecej cisnienia (kilka razy), wiec mysle ze dobrze jest najpierw sprawdzic czy przypadkiem nie robi dziur Wiazka napewno powinna byc dosyc skupiona jakas nie za duza dysza... Reduktor jakis tez bym polecal... Zaleta jest taka ze powietrze w butlach jest swietnie odfiltrowane i suche...
    ...

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

[QUOTE=KuchateK]Ja mam taki patent na stare kompy (i nie tylko)... W domu spory kompresor do ktorego mam taki "maly pistolecik" z opcja roznej wielkosci dysz...QUOTE]

Raczej bym nie ryzykował stosowania powietrza z kompresora do aparatu. Istnieje duża możliwość zaolejenia a doczyszczenie czegoś takiego mogło by doprowadzić do szału bądź też innej histerii.

Miasto
    USA

Domyślnie

To jest "czysty model"... Zrobiony podobnie do tych do ladowania butli do nurkowania czy strzelania z niektorych typow wiatrowek... Zanieczyszczenia powietrza w obu zastosowaniach sa mocno niepozadane... Wada tego mojego to niestety nieco niskie cisnienie do tych dwoch zastosowan...
    ...

Coś już napisał Awatar Liska
    Miasto
    Warszawa

Wink

Mozna tez dmuchnac z butli do nurkowania
    albo użyć odkurzacza ;-)

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liska
    albo użyć odkurzacza ;-)
    Ktos tutaj ostatnio migawke mial potem w tym ustrojstwie, wiec chyba nie do konca
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Duża grucha jest bardzo efektywna i kosztuje tylko 10 PLN a poza nią dobrze jest mieć pędzielek.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Zogi
    Guest

Domyślnie

W ostateczności można zawsze pochuchać i przetrzeć szmatką, najlepiej taką która nie pozostawia cicików:-). Od biedu może być też chusteczka higieniczna.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zogi
    Od biedu może być też chusteczka higieniczna.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Zogi
    Guest

Domyślnie

Dobra, dobra. Pomysł z chusteczką higieniczną nie był zbyt wybitny. MEA CULPA...

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów