ja chyba z raz już na matrycę dmuchałem w ciągu roku
Gdy szykuję sie do zdjęć makro lub gdy zobaczę paprochy przy f/11. Wychodzi raz na kilka miesięcy.
a wracajac do tematu lewatywy, jak czesto w taki lub inny sposob?Z pedzelkiem czy bez?Zamieszczone przez jadeit
![]()
Mozna tez dmuchnac z butli do nurkowania![]()
Przepraszam za kolejne pytanie związane z "brudną" matrycą ale czy ktoś kto się bardzo dobrze orientuje w temacie zanieczyszczenia matrycy może mi powiedzieć, czy te kropki na zdjęciu to jest duże zabrudzenie czy raczej niewielkie. UWAGA!!! Fotka ma 1,7 MB - nastawy to F22 ISO 100 zdjęcie zrobione 50-tką z podpisu - http://www.csk.pl/~tm/matryca.jpg
50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX
bardzo niewielkie - nie zawracaj sobie tym głowy.
Pentax K-5 II, Leica M9
Dzięki Arkan - uspokoiłeś mnie znacząco - dmuchałem gruchą No 11 chyba z 15 minut i nie mogłem tego usunąć - matryca patrząc pod światło jest na ludzkie oko nieskazitelnie czysta - jednak jest to mój nowy nabytek i w związku z tym faktem pragnąłbym, żeby wszystko było okCzy jeżeli tych kropek ze zdjęcia nie można usunąć gruchą z matrycy znaczy, że są one przyklejone do niej "mocno"? Troszkę mnie to martwi, bo chciałbym mieć idealnie czystą matryczkę
...
50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX
Uwazaj zebys nie przedmuchal matrycy na druga strone wyswietlaczaZamieszczone przez Anvers
![]()
...
Oczywiscie z odleglosci i odpowiednio powoli otwierajac kurek na manometrze.....to teoria, bo w praktyce jeszcze tego nie robilem
![]()
Matryczka nie bedzie idealnie czysta nawet w pare minut po czyszczeniu, wiec generalnie powinna byc na tyle czysta zeby nie wylazilo to na zdjeciach... Jedna kropka malo widoczna po mocnym przymknieciu jest ok...
Problem poprostu polega na tym ze te mocno przyklejone paprochy wymagaja "mocnego" czyszczenia i latwo takim syfem przeciagnac po filtrze... Nawet na mokro... Co potem sie dzieje to wiadomo...
Swoja droga focilem ostatnio helikoptery... Jak mi na Tv na paru ujeciach przymknelo do f22 to w domu... ech... szkoda gadac![]()
...