Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Jaki dysk sieciowy ???

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Panowie wątek chyba nie jest o temperaturze HDD
    Chyba, że się mylę :wink: .
    Nas200 widzę jest spoko - i cena zła nie jest - ale to bardzo proste urządzenie w porównaniu do QNAP TS-100.
    Brak klienta Torrent - choć nie wiem jak on działa w tym urządzeniu, może tylko tam jest a nie działa, jak w wielu tego typu zabawkach naszpikowanych czasem niepotrzebną specyfikacją.
    Proszę o jeszcze jakieś sugestie.
    Dysk mam WD 320GB AAKS jeśłi się nie mylę SATA II oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez borkomar ; 13-01-2008 o 21:35
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AbrahaM Zobacz posta
    Jakby to ująć. To Twoje 34 st C to wyjątek a nie reguła. I to zakładając że rzeczywiście tyle masz, w co wątpię osobiście.
    Sorry za OT - może ktoś zrobi osobny wątek.

Wątpisz bo ? Odczyt ze smarta w tej chwili - 33C (Barracuda .10). Zapuszczałem logowanie Everestem i wzrastala maks do 34C. Mam Ci loga wysłać ? W smarcie jest maks 42C z czasów zanim zainstalowałem wiatraki w obudowie. W drugim kompie podobna sytuacja z Barracudą .9.

Coby nie być gołosłownym: właśnie dokonałem odczytów smart z swojej Barracudy .10 320 GB, najwyższa odnotowana temp. 48 st, najniższa 38. Drugie pudło pod moją opieką: odczyt "w tej chwili" z nudzącego się Samsunga Spinpoint 200 GB wykazał 38 st C, historycznych danych nie mam, bo albo dysk albo soft nieco tamże zgłupiał.
    To powalcz z wentylacją obudowy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Panowie wątek chyba nie jest o temperaturze HDD
    Chyba, że się mylę :wink: .
    Wątek jest o dyskach sieciowych, czy jak wolisz urządzeniach typu NAS. Zaś część z nich jest pomyślana jako "pudełko", do którego użytkownik wsadza SWÓJ dysk, który kupił. Więc związek temperatury HDD z tematem NAS jest. Zwłaszcza w wypadku takiego Netgear SC 101, który często źle znosi w sobie 2 dyski, właśnie z powodu.. temperatur tychże.

Nas200 widzę jest spoko - i cena zła nie jest - ale to bardzo proste urządzenie w porównaniu do QNAP TS-100.
    Zdecydowanie protsze, fakt. Tyle że przy okazji zwracam uwagę, że jest już QNAP TS-101 dostępny w Polsce, a na zachodzie nawet QNAP TS-102. I że w/g opinii użytkowników klient torrentów w nim chodzi równie kiepsko jak w innych "pudełkach", tj ściąganie idzie b. wolno

Brak klienta Torrent - choć nie wiem jak on działa w tym urządzeniu, może tylko tam jest a nie działa, jak w wielu tego typu zabawkach naszpikowanych czasem niepotrzebną specyfikacją. .
    Podobno porównywalnie źle - czyli wolno, jak "download manager" w routerze Asus Wl 500 gP (z supportem dla dysków lub pamięci flash, po USB).

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Sorry za OT - może ktoś zrobi osobny wątek.

Wątpisz bo ? Odczyt ze smarta w tej chwili - 33C (Barracuda .10). Zapuszczałem logowanie Everestem i wzrastala maks do 34C. Mam Ci loga wysłać ? W smarcie jest maks 42C z czasów zanim zainstalowałem wiatraki w obudowie. W drugim kompie podobna sytuacja z Barracudą .9.

To powalcz z wentylacją obudowy...
    Najpierw piszesz o dobrej wentylacji, a potem piszesz o wentylatorach, w liczbie mnogiej w dodatku. Powtórzę co pisałem: To, co masz u siebie, NIE jest typową konfiguracją, a w związku z tym Twoja opinia że "nie jest prawdą jakoby dyski się grzały" jest prawdziwa jedynie dla wąskiej grupy przypadków, w tym Twojego. Jednak ogólnie rzecz biorąc jest fałszywa.

Nie jest sztuka zrobić sobie z PC "hałasujący odkurzacz" by mieć w środku znośne temperatury. Wolę mieć cichy PC, kosztem temperatur, dlatego liczę się z konsekwencjami tychże. Dlatego.. docelowo zmienię hdd, na taki, który się mniej grzeje. I dlatego że jestem "świadom tematu", zwracam wam drodzy forumowicze uwagę na kwestię temperatur dysków w NAS'ach.

I żeby trzymać się tematu - cytuję fragment opisu QNAP TS-101 "Konstrukcja cicha i niezawodna - nie zawiera wentylatorów" - co to oznacza, chyba tłumaczyć nie muszę..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Niestety nie mogę zrobić edycji, dopisać, więc zakładam nową odp. w wątku.
    Warto poczytać: http://www.qnap.eu/zestawienie%20ts10x.php

Widać jak na dłoni różnicę w poszczególnych wersjach. 101ka jest wyraźnie wydajniejsza, tylko różnica około 400-500 zł w cenie boli W zasadzie za jedną sztukę 101 możnaby kupić prawie dwie szt modelu 100, wg tego co np. "porównywarka cen" nokaut podaje.
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 14-01-2008 o 02:05 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Najpierw piszesz o dobrej wentylacji, a potem piszesz o wentylatorach, w liczbie mnogiej w dodatku. Powtórzę co pisałem: To, co masz u siebie, NIE jest typową konfiguracją, a w związku z tym Twoja opinia że "nie jest prawdą jakoby dyski się grzały" jest prawdziwa jedynie dla wąskiej grupy przypadków, w tym Twojego. Jednak ogólnie rzecz biorąc jest fałszywa.
    Jak zwykle wiesz lepiej Dwa wentylatory 12 cm kręcące się 1000 RPM z przodu i z tyłu odudowy to dość typowa konfiguracja u ludzi którz y mają minimalne pojęcie o chłodzeniu

Nie jest sztuka zrobić sobie z PC "hałasujący odkurzacz" by mieć w środku znośne temperatury. Wolę mieć cichy PC, kosztem temperatur, dlatego liczę się z konsekwencjami tychże.
    To jeszcze raz powtórzę - zainteresuj się chłodzeniem. Pisanie o hałasującym odkurzaczu wskazuje że chyba średnio się tym ostatnio interesowałeś...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jak zwykle wiesz lepiej Dwa wentylatory 12 cm kręcące się 1000 RPM z przodu i z tyłu odudowy to dość typowa konfiguracja u ludzi którz y mają minimalne pojęcie o chłodzeniu

To jeszcze raz powtórzę - zainteresuj się chłodzeniem. Pisanie o hałasującym odkurzaczu wskazuje że chyba średnio się tym ostatnio interesowałeś...
    Wiesz, jak dla Ciebie trzy/cztery wentylatory nie robią hałasu, to .. dalsza dyskusja nie ma sensu. Swoją drogą, mnie kiedyś Golden Orb na procku, z paroma tys obrotów nie przeszkadzał, ale to było dawno temu.

U siebie w budzie mam cichy zasilacz (Tagan), pasywną kartę grafiki, na procesorze (jeszcze) wentylator, plus dwa wentylatory NoiseBlocker na wspomaganie wentylacji. W takich warunkach mam "w tej chwili" 38 st na dysku. Co uważam za zupełnie przyzwoity wynik.

Nie zmienia tego, że i tak uważam, iż pudło jest znacznie za głośne, dlatego na procku w dość niedługim czasie wyląduje Scythe Ninja pasywnie albo na minimalnych obrotach, plus może zmiana zasilacza na jeszcze cichszy.

W wycieczki osobiste wdawać się nie będę, choć widzę że do tego usilnie dążysz
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to masz Tu jeszcze 2 obudowy (i masz BT klienta)
    http://www.overclockers.co.uk/showpr...odid=HD-029-BT
    oraz
    http://www.thecus.com/products_over.php?cid=10&pid=52
    w tym ten 2 nie za bardzo poniewaz http://forums.hexus.net/thecus-care-...042-345-a.html lepiej wyzszy model - 1 fajna funkcja tego 2 to automatyczne web galerie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów