Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jaki dysk sieciowy ???

Widok wątkowy

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Panowie wątek chyba nie jest o temperaturze HDD
    Chyba, że się mylę :wink: .
    Wątek jest o dyskach sieciowych, czy jak wolisz urządzeniach typu NAS. Zaś część z nich jest pomyślana jako "pudełko", do którego użytkownik wsadza SWÓJ dysk, który kupił. Więc związek temperatury HDD z tematem NAS jest. Zwłaszcza w wypadku takiego Netgear SC 101, który często źle znosi w sobie 2 dyski, właśnie z powodu.. temperatur tychże.

Nas200 widzę jest spoko - i cena zła nie jest - ale to bardzo proste urządzenie w porównaniu do QNAP TS-100.
    Zdecydowanie protsze, fakt. Tyle że przy okazji zwracam uwagę, że jest już QNAP TS-101 dostępny w Polsce, a na zachodzie nawet QNAP TS-102. I że w/g opinii użytkowników klient torrentów w nim chodzi równie kiepsko jak w innych "pudełkach", tj ściąganie idzie b. wolno

Brak klienta Torrent - choć nie wiem jak on działa w tym urządzeniu, może tylko tam jest a nie działa, jak w wielu tego typu zabawkach naszpikowanych czasem niepotrzebną specyfikacją. .
    Podobno porównywalnie źle - czyli wolno, jak "download manager" w routerze Asus Wl 500 gP (z supportem dla dysków lub pamięci flash, po USB).

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Sorry za OT - może ktoś zrobi osobny wątek.

Wątpisz bo ? Odczyt ze smarta w tej chwili - 33C (Barracuda .10). Zapuszczałem logowanie Everestem i wzrastala maks do 34C. Mam Ci loga wysłać ? W smarcie jest maks 42C z czasów zanim zainstalowałem wiatraki w obudowie. W drugim kompie podobna sytuacja z Barracudą .9.

To powalcz z wentylacją obudowy...
    Najpierw piszesz o dobrej wentylacji, a potem piszesz o wentylatorach, w liczbie mnogiej w dodatku. Powtórzę co pisałem: To, co masz u siebie, NIE jest typową konfiguracją, a w związku z tym Twoja opinia że "nie jest prawdą jakoby dyski się grzały" jest prawdziwa jedynie dla wąskiej grupy przypadków, w tym Twojego. Jednak ogólnie rzecz biorąc jest fałszywa.

Nie jest sztuka zrobić sobie z PC "hałasujący odkurzacz" by mieć w środku znośne temperatury. Wolę mieć cichy PC, kosztem temperatur, dlatego liczę się z konsekwencjami tychże. Dlatego.. docelowo zmienię hdd, na taki, który się mniej grzeje. I dlatego że jestem "świadom tematu", zwracam wam drodzy forumowicze uwagę na kwestię temperatur dysków w NAS'ach.

I żeby trzymać się tematu - cytuję fragment opisu QNAP TS-101 "Konstrukcja cicha i niezawodna - nie zawiera wentylatorów" - co to oznacza, chyba tłumaczyć nie muszę..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Niestety nie mogę zrobić edycji, dopisać, więc zakładam nową odp. w wątku.
    Warto poczytać: http://www.qnap.eu/zestawienie%20ts10x.php

Widać jak na dłoni różnicę w poszczególnych wersjach. 101ka jest wyraźnie wydajniejsza, tylko różnica około 400-500 zł w cenie boli W zasadzie za jedną sztukę 101 możnaby kupić prawie dwie szt modelu 100, wg tego co np. "porównywarka cen" nokaut podaje.
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 14-01-2008 o 02:05 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Uprawnienia umieszczania postów