Ale czemu od razu zakładacie że prędzej czy później nastąpi zmiana aparatu, ja swojego 400D kupiłem z myślą że będę go miał do końca mojego lub jego, nawet jeśli by zakładać zmianę aparatu to czy standard APS zniknie – wątpię, rynek szkieł jest to bardzo duży rynek i tak jak samochody które już dawno temu mogłyby jeździć na prąd czy wodór a jednak nadal siłą napędową jest paliwo, dlaczego?, chyba wszyscy wiedzą KASA, dlatego zaniechanie APS przez Canona będzie bardzo ciężkie ponieważ nie wszyscy lubią oddawać bardzo niegdyś drogie szkła za psie pieniądze by przesiąść się na nowszy standard. Wracając do oryginalnego tematu za 4.5 tys. kupiłbym Tamrona 28-75 – mam takiego i bardzo mi się podoba, jasny, w miarę szybki, cichy chyba też (nawet jeżeli wydaje jakieś dźwięki przy ostrzeniu w zupełności mi to nie przeszkadza), w planach mam Tokine 12-24 – dużo o niej czytałem i wydaje się być ok. (chociaż masz większe możliwości ode mnie więc polecałbym Ci Canona 10-22), jako zoom zastanawiam się nad Sigmą 135-400. jednakże nic o niej jeszcze nie czytałem, więc radziłbym Ci ją sprawdzić jeżeli brałbyś ją pod uwagę. Do każdego obiektywu radziłbym Ci kupić osłonę UV, nie do poprawiania jakości fotek lecz służącą jako fizyczna ochrona przedniej soczewki (lepiej zniszczyć filtr za 100zł niż obiektyw za 1500zł )