Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 134

Wątek: Zdjęcia z lustrzanki nierówne zdjęciom z kompaktu?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gresiek Zobacz posta
    A do Admina - tytul watku powinien raczej brzmiec "Jpg-i z lustrzanki nierowne jpg-om z kompaktu?" RAW-ow nie porownywalem i nie mam zamiaru ;-)
    Odpuść sobie, już wszyscy wiemy że lustrzanka nie jest dla ciebie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Kompakt a lustrzanka?

W Iraku wielu fotoreporterów robi zdjęcia kompaktami, co prawda to mniejszość ale jednak dają radę. Kilka tygodni temu w Przekroju było o takim który wygrał kilka nagród i prezentowali jego zdjęcia. Ci reporterzy chcą właśnie oddać rzeczywistość, i nie potrzebują do tego eLek i xD. Tym bardziej, że zdecydowana większość odbiorców nie będzie widziała różnicy między fotkami z lustra i z kompaktu.

Natomiast moim zdaniem lustro umożliwia głębszą manipulację zdjęcia i daje "szersze pole manewru" przy robieniu zdjęcia. Gdyby kompakty były w stanie zastąpić lustrzanki to nikt by z lustrzanek nie korzystał.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gresiek Zobacz posta
    ....
    Przeciez nie mowie tego zlosliwie i prowokacyjnie. Po prostu moj egzemplarz Canon 450d zarejestrowal jpg-a z fatalnie przytlumiona zielenia... Bylem tam i widzialem. I o to sie rozchodzi cala draka! Co z tego ze przy wykorzystaniu softu moge na komputerze pracujac z RAW-em z tych swiezo-zielonych lisci zrobic czerwone? Chyba nie o to chodzi?...

A do Admina - tytul watku powinien raczej brzmiec "Jpg-i z lustrzanki nierowne jpg-om z kompaktu?" RAW-ow nie porownywalem i nie mam zamiaru ;-)
    nie sposob sie nie zgodzic z Tobą - zaawansowane kompakty generują bezpośrednio na kartę bardzo dobre JPG-i; Prawdopodobnie lepsze (w typowych "normalnych" warunkach oświetleniowych) niż wszystkie "profesjonalne" i "półprofesjonalne" lustra. Bo nie na "automagiczną" obróbkę wewnętrzną puszki producenci kładą nacisk. Jedyna przewaga jak pozostaje lustrzankom to szybkość działania, wymmienna specjalizowana optyka, pełna kontrola na eskpozycją.

Nasuwa mi się analogia, że wykorzystanie cyfraków (czy kompakty czy lustra) do generowania "wprost" JPGów przypomina trochę http://pl.wikipedia.org/wiki/Polaroid.
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Coś jest na rzeczy jeśli chodzi o przeciętnego Kowalskiego. Ostatnio zmagam się z problemem niezrozumienia wśród współpracowników, których strasznie dziwi fakt, że ja każde zdjęcie muszę obrabiać (robię praktycznie tylko w RAW). Widzą różnicę i doceniają zdjęcia przeze mnie wykonane, ale jak mówię wybierz kilka/kilkanaście to ci je przygotuję do wywołania (zwykle chcą wszystkie jak leci) to patrzą na mnie jakbym się lenił. Jak mówię, że w swoim komputerze nie zobaczą zdjęć z mego aparatu to też konsternacja. Lustrzanka jest dla ludzi, którzy chcą mieć większy wpływ na efekt końcowy. Jak ktoś chce mieć funkcjonalność cyfrówki kompaktowej, to niech taką robi zdjęcia i się nie ciska. Każdy sprzęt ma swoje wady i zalety, to kwestia wyboru. Problem polega chyba na tym, że wielu ludzi nie do końca świadomie pakuje kasę w sprzęt, a potem się frustrują. Jeszcze nikomu ze swoich znajomych, jak mnie prosili o poradę w sprawie zakupu czegoś do robienia zdjęć, nie poleciłem lustrzanki. Doradzam hybrydę lub zaawansowany kompakt.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Coś jest na rzeczy jeśli chodzi o przeciętnego Kowalskiego. Ostatnio zmagam się z problemem niezrozumienia wśród współpracowników, których strasznie dziwi fakt, że ja każde zdjęcie muszę obrabiać (robię praktycznie tylko w RAW). Widzą różnicę i doceniają zdjęcia przeze mnie wykonane, ale jak mówię wybierz kilka/kilkanaście to ci je przygotuję do wywołania (zwykle chcą wszystkie jak leci) to patrzą na mnie jakbym się lenił. Jak mówię, że w swoim komputerze nie zobaczą zdjęć z mego aparatu to też konsternacja. Lustrzanka jest dla ludzi, którzy chcą mieć większy wpływ na efekt końcowy. Jak ktoś chce mieć funkcjonalność cyfrówki kompaktowej, to niech taką robi zdjęcia i się nie ciska. Każdy sprzęt ma swoje wady i zalety, to kwestia wyboru. Problem polega chyba na tym, że wielu ludzi nie do końca świadomie pakuje kasę w sprzęt, a potem się frustrują. Jeszcze nikomu ze swoich znajomych, jak mnie prosili o poradę w sprawie zakupu czegoś do robienia zdjęć, nie poleciłem lustrzanki. Doradzam hybrydę lub zaawansowany kompakt.
    Święte słowa !!!
    Właśnie chciałam napisać dokładnie to samo

Hasło : daj zdjęcia bez obróbki - to standard :wink:
    Ludzie zdziwili by się pięknie, robiąc odbitki z fot bez obróbki.

Jeśli ktoś chce ładne JPG-i bezpośrednio z puszki to seria G i Canon PRO1 są naprawdę godne polecenia. Piszę z DOŚWIADCZENIA
    Z zeszłorocznego urlopu mam sporo zdjęć z PRO1 (kumpla) i swoje z 400D, więc mam bezpośrednie porównanie.
    Różnica na korzyść lustra jest :
    a) po obróbce zdjęć (RAW-y)
    b) przy większych powiększeniach.

PRO1 testowałam z czystej ciekawości :smile::wink:
    Na plus : RAW-y, tryby manualne, optyka klasy L (a jak )
    Myślę, że dla wielu to wystarczająco zaawansowany sprzęt, którego możliwości i tak nie do końca wykorzystają.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

ja czasami tesknie tez do kompakta ze wzgledu na mobilnosc lepsza (jesli kompakt to tylko G10 ) no i od razu jpg i nie ma siedzenia na rawach - a jpg z tego kompaktu naprawde sa niczego sobie w wiekszosci sytuacji. Oczywiscie jedyne co mi sie w lustrach podoba to niskie szumy, szybkosc no i zabawa glebia ostrosci oraz obiektywami szerokokatnymi - reszta na korzysc kompakta
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Problem polega chyba na tym, że wielu ludzi nie do końca świadomie pakuje kasę w sprzęt, a potem się frustrują. Jeszcze nikomu ze swoich znajomych, jak mnie prosili o poradę w sprawie zakupu czegoś do robienia zdjęć, nie poleciłem lustrzanki. Doradzam hybrydę lub zaawansowany kompakt.
    Zgadzam się w 100%.
    Zwykle odradzam znajomym zakup lustrzanki, a zwłaszcza lustrzanki jako pierwszego aparatu.
    Do pstrykania i pokazywania setek zdjęć na monitorze wystarcza w zupełności kompakt albo zaawansowany kompakt.

Nauczenie się lustrzanki, a przede wszystkim poznanie ograniczeń posiadanego sprzętu zajmuje duuuuużo czasu. Dopiero potem przychodzi zadowolenie ;-)

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Widzą różnicę i doceniają zdjęcia przeze mnie wykonane, ale jak mówię wybierz kilka/kilkanaście to ci je przygotuję do wywołania (zwykle chcą wszystkie jak leci) to patrzą na mnie jakbym się lenił.
    Skad ja to znam... Po kazdej imprezie ze znajomymi, gdzie trzaskam fotki, jest dokladnie to samo. I jeszcze zdziwko czemu tych fotek w pelnej rozdzialce nie wrzucam, tylko tak, zeby w przegladarce bez pomniejszania chodzilo.

A tak do ogolnej mysli kompakt vs. lustro: jesli chce sie miec pewnosc przewagi lustrzanki nad kompaktem, to trzeba to lustro wziac tam, gdzie kompakt nie ma szans:
    - focenie sportu (opoznienie migawki, szybkosc AF, zdjecia seryjne),
    - kiepskie swiatlo (ISO, AF),
    - ultra-szeroki kat,
    - zdjecia z mala GO (nie liczac kompaktow ultrazoomow na koncu ogniskowych).

Jak ktos po prostu bierze lustrzanke i idzie focic tym drzewko w parku popoludniu na tej samej ogniskowej (po przeliczeniu) co w kompakcie, to sila rzeczy rewolucji nie uswiadczy.
    Ostatnio edytowane przez tormentor ; 18-05-2009 o 15:14
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Szybkość - zdecydowanie ten parametr jest jak na razie nie do pobicia przez kompakty
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów