Pokaż wyniki od 1 do 10 z 134

Wątek: Zdjęcia z lustrzanki nierówne zdjęciom z kompaktu?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Przejdź na "Pomiar centralnie ważony uśredniony", unikaj "Wilosegmentowego" (czyli matrycowego) - będzie łatwiej i bezpieczniej.

Pewnie jeszcze jakiś czas będziesz uzależniony od trybu Av, ale z czasem naturalnie przejdziesz na M i wtedy dopiero poczujesz jak zmienne potrafi być światło (zwłaszcza podczas fotograficznych spacerów) i że większość ustawień ekspozycji trzeba dobierać w głowie. Odczyt z drabinki światłomierza to tylko pierwszy krok. Po pewnym czasie dojdziesz, że on jednak nie oszukuje a jedynie działa zgodnie z projektem tylko trzeba poznać i przyswoić ten projekt i zasadę działania.

Pisałem to już i zostałem uznany za prowokatora - ale sądzę, że zwłaszcza na początkowym etapie bez RAWa ani rusz! A bezpłatny DPP to świetny nauczyciel ekspozycji.

Powodzenia! ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    ....ale z czasem naturalnie przejdziesz na M i wtedy dopiero poczujesz jak zmienne potrafi być światło ......

Pisałem to już i zostałem uznany za prowokatora - ale sądzę, że zwłaszcza na początkowym etapie bez RAWa ani rusz! A bezpłatny DPP to świetny nauczyciel ekspozycji.
    to ja sie dopisuje do prowokacji
    światłomierz w body oszukuje; zawsze
    jest ustawiony tak jakby wszystkie sceny odbijały ~18% światła - co prawda w wielu przypadkach to się sprawdza (rodzinka na pikniku na tle lasu - Janusz=>respecta!) - ale w wielu jest do bani

jedynie przejscie w tryb M powoduje że to ty rzadzisz ustawieniami aparatu

ps
    co do tej ogniskowej i czasu drugiego zdjęcia - to imho czas powinien być conajwyżej odwrotnością ogniskowej (aby nie poruszyc)
    jak już to ustalisz to wtedy zmieniasz ustawiania 'magicznego trójkąta' (jak ktos wyżej napisał) a w zasadzie jego pozostałości czyli przysłony i iso tak aby otrzymać taką samą ekspozycje jak w pierwszym zdjeciu
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    co do tej ogniskowej i czasu drugiego zdjęcia - to imho czas powinien być conajwyżej odwrotnością ogniskowej (aby nie poruszyc)
    Ale ogniskowej w przeliczeniu na crop'a, czyli w tym przypadku 80*1,6= 128, czyli czas teoretycznie minimum 1/125 s, żeby utrzymać zdjęcie nieporuszone. Nie jest to jednak sztywna reguła, ale na początek dobrze jest ją stosować, daje to naprawdę większy odsetek nieporuszonych zdjęć

Pozdrawiam,
    Michał

Uprawnienia umieszczania postów