Witajcie ponownie,
Rozwiązanie problemu zostało znalezione i jak się okazało w zupełnie innym obszarze ... o czym napiszę na końcu.
Nie mniej dzięki za posty, szczególnie chmurasowi za link do postu Janusza Body.

Póki co, to 3 informacje dla Zby:
1. Przed wysłaniem próbek byłem już po przeczytaniu tekstu Janusza, który niestety nie pomógł w tej sprawie
2. Masz najwyraźniej duże kompleksy na temat swojej wiedzy, skoro tak piszesz o czyjejś. Tutaj jednak dobra wiadomość - można się z tego wyleczyć ...
3. Patrząc na moje próbki można z łatwością zauważyć, że nie jest to kwestia sporowadzania barw do neutralu, tylko błędu. Masz najwyraźniej problem z postrzeganiem kolorów i tutaj zła wiadomość - tego nie da się wyleczyć ...

I CZAS NA ROZWIĄZANIE:
Aż trudno uwierzyć => PS CS3 sadzałem na kompie, gdzie testowałem różne softy do obróbki RAWów, włącznie ze starą wersją PS, lightroom'a, itd. Wszystkie programy dobrze interpretowały RAWy za wyjątkiem Camera RAW!!!

Dzisiaj posadziłem na czystym windows ... i kolory w Camera RAW ożyły i się wyleczyły z dziwnych przesunięć / przebarwień :-)
Nie są tak nachalne jak w przypadku Canon DPP ale właśnie o to chodziło!

Trywialne? Banalne? Dziwne? :-)

Pozdrawiam