Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: CS3 Camera RAR - wyblakłe kolory

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Adobe CS3 Camera RAW - wyblakłe kolory

Cześć,
    Załadowałem PS CS3 i zabrałem się do obróbki RAWów (z 400D).
    Efekt tragicznie mizerny - kolory są wyblakłe, jakby nasycenie spadło + błędy.

Zrobiłem test - konwersja do JPG, bez żadnych korekt w stylu jasność, nasycenie, itp - po prostu załadować RAW i konwersja do JPG. W przypadku Canon DPP nie było zastrzeżeń a Adobe 'wypluł' tragicznie kolory.
    Próbowałem na różnych 'Color Space' - niezależnie czy sRGB czy Adobe RGB, efekt jest takim sam.
    Od razu dodam, że nie robiłem korekty żadnych ustawień (świeżo po instalacji) a Camera RAW jest w wersji 4.2. Dodam, że już przy załadowaniu RAW kolory są dziwaczne.

POMOCY ... Czy ktoś wie, gdzie tkwi problem?
    :-?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Wojtek_K ; 12-01-2008 o 00:27

Domyślnie

sprobuj nie przez "save as" tylko "save for web and devices" - zobaczysz zupelnie inna saturacje jpgow
    EOS 400d/BG-E3/kit/Canon 10-22 3.5-4.5/ Sigma 18-50 2.8 EX DG/Canon 70-200 F4 L/ Sigma 24-135 2.8-4.5/velbon sherpa 600r
    www.djmal.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojtek_K Zobacz posta
    Od razu dodam, że nie robiłem korekty żadnych ustawień (świeżo po instalacji) a Camera RAW jest w wersji 4.2. Dodam, że już przy załadowaniu RAW kolory są dziwaczne.

POMOCY ... Czy ktoś wie, gdzie tkwi problem?
    :-?

Pozdrawiam

podobno problemów nie ma, są tylko możliwości :wink:

a na poważnie: każdy konwerter RAWów daje inne odwzorowanie kolorów,
    gdybyś użył np Capture One czy Bibble, wyszłoby jeszcze inaczej

DPP jest znany z tego, że daje żywe, wysycone kolory,
    z kolei ACR, którego użyłeś, sprowadza wszystkie ustawienia aparatu do 'neutralu' i kolory gasną w oczach, dlatego wydają Ci się dziwaczne, bo to nie są canonowskie kolory, które widziałeś na wyświetlaczu

w ACR trzeba się pobawić suwaczkami, ten typ tak ma...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

tutaj masz więcej informacji na ten temat, przeczytaj całość

http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki za dotychczasowe posty.
    Dołączam dwie próbki - jedna z DPP a druga z ACR
    Widać na nich, że nie tylko kolory są wyblakłe ale przede wszystkim błędne - książka z listkami powinna mieć o wiele bardziej czerwone zabarwienie a jest brązowa.
    Dla mnie to wygląda na błędne interpretowanie profilu aparatu - jakdyby kolory ustawiał dla czegoś innego niż 400D

Domyślnie

to moze najpierw zastosuj sie do rady kolegi chmurasa i uzupelnij wiedze. bo ze masz w niej luki to wiemy i bez wklejania sampli:> Mozesz byc pewien ze ludzie od profili wymyslili je dobrze, teraz tylko musisz sie nauczyc co z nimi robic
    pozdrawiam,
    zby

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witajcie ponownie,
    Rozwiązanie problemu zostało znalezione i jak się okazało w zupełnie innym obszarze ... o czym napiszę na końcu.
    Nie mniej dzięki za posty, szczególnie chmurasowi za link do postu Janusza Body.

Póki co, to 3 informacje dla Zby:
    1. Przed wysłaniem próbek byłem już po przeczytaniu tekstu Janusza, który niestety nie pomógł w tej sprawie
    2. Masz najwyraźniej duże kompleksy na temat swojej wiedzy, skoro tak piszesz o czyjejś. Tutaj jednak dobra wiadomość - można się z tego wyleczyć ...
    3. Patrząc na moje próbki można z łatwością zauważyć, że nie jest to kwestia sporowadzania barw do neutralu, tylko błędu. Masz najwyraźniej problem z postrzeganiem kolorów i tutaj zła wiadomość - tego nie da się wyleczyć ...

I CZAS NA ROZWIĄZANIE:
    Aż trudno uwierzyć => PS CS3 sadzałem na kompie, gdzie testowałem różne softy do obróbki RAWów, włącznie ze starą wersją PS, lightroom'a, itd. Wszystkie programy dobrze interpretowały RAWy za wyjątkiem Camera RAW!!!

Dzisiaj posadziłem na czystym windows ... i kolory w Camera RAW ożyły i się wyleczyły z dziwnych przesunięć / przebarwień :-)
    Nie są tak nachalne jak w przypadku Canon DPP ale właśnie o to chodziło!

Trywialne? Banalne? Dziwne? :-)

Pozdrawiam

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Na pewno przestawiła się przestrzeń kolorów z AdobeRGB na sRGB i problem sie rozwiązał sam :-)
    Kiedyś tu była stopka:-)

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Wojtek_K, sorry za OT, ale załadowałeś CS3 już zakupioną wersję czy trial, bo ja ściągnąłem triala i mam ACR 3.3. a jeśli masz triala to jak zassac ACR 4.2..??

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

MarekB,
    Załadowałem Triala i był tam ACR chyba w wersji 3.6 - nie pamiętam.
    Osobno ściągnąłem ACR 4.2 z adresu:
    http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3736
    i wgrałem do folderu:
    C:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS3\File Formats\
    Jest tam taki sam plik i wystarczy go nadpisać.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów