witam wszystkich,
mam problem idący w tym samym kierunku więc nie będę zaczynał nowego tematu..
- wywołuję RAW w ACR u siebie na kompie (Mac), konwertuje do JPG i wszystko gra, kolory wyglądają naturalnie (albo jestem daltonistą ;-))
- wrzucam je na swoją www, odpala je kolega (Win) i kolor czerwony widzi jak pomarańczowy
na tym etapie myślę ok, pewnie chodzi o kalibrację monitora itp.
- lecz kolega dalej moje zdjęcie które zciągnął z mojej www wrzuca na swój album picasa w necie
- odpalam u siebie ten album i kolory okazują się do kitu, wyblakłe, czerwony jest pomarańczowy itp.
no i zdurniałem,
zrobiliśmy test, wyslalem mu mailem fotke (JPG), odpalił na kompie i widzi wyblakłe kolory, ale odsyła ją mailem do mnie i ja widzę już kolory nasycone, żyleta. Wysyła tą fotkę raz jeszcze ale zmienił nazwę i rozmiar zdjęcia (tylko to) i ja już zdjęcie widzę wyblakłe :/
nie chce mi sie wierzyć że różnice w systemach psują zdjęcia ale naprawde nie wiem już o co chodzi...
gorąca prośba o podpowiedzi gdzie może dałem ciała, dla przykładu link to zdjęcia z (moim zdaniem) naturalnymi kolorami znajduje się tutaj
link to fotki w albumie kolegi gdzie kolor czerwony widać jak pomarańczowy jest tutaj