Ostatnio trafiłem na ponizsza strone i mam mieszane uczucia co do polepszonego AF w Canon 40D. Tylko 58% trafionych fotek z najszybszym szkłem jakim jest 300/2.8 L
http://www.prophotohome.com/forum/pr...#content_start
Ostatnio trafiłem na ponizsza strone i mam mieszane uczucia co do polepszonego AF w Canon 40D. Tylko 58% trafionych fotek z najszybszym szkłem jakim jest 300/2.8 L
http://www.prophotohome.com/forum/pr...#content_start
A ostro myslalem o nabyciu tego body. Uzywam obecnie starego 1D. AF piekielnie szybki tylko mala matryca. Mialem 20D i z AF bylem nawet zadowolony, tyle sie pisze ze ten w 40D zostal ulepszony a tutaj takie wyniki.
i to z jasnym szklem, przy ładnej pogodzie i przeciez ten facet na pewno nie rozwijał demonicznych predkosci jak np w sportach motorowych![]()
Inaczej sie sprawa może mieć w "normalnych" warunkach - AF wspomagany szarymi komórkami użytkownika, inny kąt, kontrast itp
Wypadł ok - nie można liczyć przecież ze stwierdzenie "ulepszono AF ..." będzie równoznaczne "AF trafia bezbłędnie w każdych warunkach - rewolucja technologiczna!!" - 40 by szła jak woda. Przynajmniej takie jest moje zdanie
Ostatnio edytowane przez Peie ; 11-01-2008 o 21:47
Nie wypadła! Pomyliłem sie. 58% nietrafionych (out of focus) a w Marku 40% nietrafionych. To chyba niezbyt dobrze....
W serii xxD, to Canon będzie poprawiać AF metodą małych kroczków. W ten sposób każda nowa puszka ma "nowy, lepszy AF" czyli nadal kiepski. Ale marketing jest zadowolony i klienci też się nabierają (wśród nich i ja). Dziadostwo i tyle.
Ja też nie doczytałem - zasugerowałem się twoim postem..
I tak nie jest tak źle ; ) mogę zacytować znów większość poprzedniego swojego postu. W końcu za coś sie płaci X razy więcej za jedynkę. Af poprawiony ale niema co wymagać ze będzie lepszy od wyższego segmentu rynku (jotes25 okrutna prawda)
Trzeba wypróbować w praktyce i tyle. Testy testami - a fotki swoją drogą.
Mało wprawne oko i ręka,a będzie 99 % nietrafionych
af jest na prawde super w tej puszcze. nie wiem w czym problem. przedewszystkim wylapuje ostrosc nawet w kiepskich warunkach. jest szybki i dokladny. nawet na krancowych punktach. testy testami, ale liczy sie uzytkowanie w rzeczywistosci.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
jestem zadowolony - bardzo zadowolony :-D
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L