Ostatnio trafiłem na ponizsza strone i mam mieszane uczucia co do polepszonego AF w Canon 40D. Tylko 58% trafionych fotek z najszybszym szkłem jakim jest 300/2.8 L
http://www.prophotohome.com/forum/pr...#content_start
Ostatnio trafiłem na ponizsza strone i mam mieszane uczucia co do polepszonego AF w Canon 40D. Tylko 58% trafionych fotek z najszybszym szkłem jakim jest 300/2.8 L
http://www.prophotohome.com/forum/pr...#content_start
A ostro myslalem o nabyciu tego body. Uzywam obecnie starego 1D. AF piekielnie szybki tylko mala matryca. Mialem 20D i z AF bylem nawet zadowolony, tyle sie pisze ze ten w 40D zostal ulepszony a tutaj takie wyniki.
i to z jasnym szklem, przy ładnej pogodzie i przeciez ten facet na pewno nie rozwijał demonicznych predkosci jak np w sportach motorowych![]()
Inaczej sie sprawa może mieć w "normalnych" warunkach - AF wspomagany szarymi komórkami użytkownika, inny kąt, kontrast itp
Wypadł ok - nie można liczyć przecież ze stwierdzenie "ulepszono AF ..." będzie równoznaczne "AF trafia bezbłędnie w każdych warunkach - rewolucja technologiczna!!" - 40 by szła jak woda. Przynajmniej takie jest moje zdanie
Ostatnio edytowane przez Peie ; 11-01-2008 o 21:47
Nie wypadła! Pomyliłem sie. 58% nietrafionych (out of focus) a w Marku 40% nietrafionych. To chyba niezbyt dobrze....
W serii xxD, to Canon będzie poprawiać AF metodą małych kroczków. W ten sposób każda nowa puszka ma "nowy, lepszy AF" czyli nadal kiepski. Ale marketing jest zadowolony i klienci też się nabierają (wśród nich i ja). Dziadostwo i tyle.
af jest na prawde super w tej puszcze. nie wiem w czym problem. przedewszystkim wylapuje ostrosc nawet w kiepskich warunkach. jest szybki i dokladny. nawet na krancowych punktach. testy testami, ale liczy sie uzytkowanie w rzeczywistosci.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tak, moja opinia jest skrajna i subiektywna. Subiektywizm może też wynikać po części z używanych obiektywów. Opinie użytkowników zachwycających się nowym AF przeczytałem (co namniej jakby dostawali działkę od Canona). Dlatego zagrałem trochę advocatus diaboli. Ciekawe, że jak dotąd nie wyszła na forum sprawa centralnego sensora i telekonwerterów (choć nie uważam tego za wadę, to jednak różnica w stosunku do poprzednich korpusów jest i to na niekorzyść).