Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 87

Wątek: Czy używacie filtrów?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm niech mnie ktos wyprowadzi z bledu jesli sie myle, ale efektu filtra polaryzacyjnego nie da sie osiagnac programowo! Owszem, mozna przyciemnic refleksy swiatla, ale zdjecie zrobione bez polara nawet po mistrzu fotoshopa nie bedzie wygladalo jak zrobione z nim.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    Hmm niech mnie ktos wyprowadzi z bledu jesli sie myle, ale efektu filtra polaryzacyjnego nie da sie osiagnac programowo! Owszem, mozna przyciemnic refleksy swiatla, ale zdjecie zrobione bez polara nawet po mistrzu fotoshopa nie bedzie wygladalo jak zrobione z nim.
    Może być trudno, bo polar spłaszcza rozpiętość tonalną, z którą nigdy w cyfrakach nie było dobrze.
    Jedyny sposób bez polara i niewykluczone, że dużo lepszy (!) to seria trzech, czterech zdjęć naświetlanych co jeden stopień. W efekcie uzyskuje się zdjęcie raz naświetlone prawidłowo na światła, a raz na cienie. Następnie obrabia się to w PS metodami powszechnie znanymi...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Filtry sa nazywane np. wh Wratten'a. Wpisz w googlach "Wratten photo filter" a linkow bedzie mnogo.

Janusz

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Wg mnie przydatne tak naprawdę okażą się: polaryzacyjny, szary, ewentualnie połowkowy szary, lub ewentualnie jeśli lubisz to te gwiazdki. Filtry zmiękczające typu duto, soft itp można równie dobrze symulować w programie. Także stosuję system Cokina i mam kilkanaście płytek tonalnych, efektowych, ale szczerze to wolę zeskanowac negatyw w labie i korekcję przeprowadzić w programie. Zgadzam się że zabawa filtrami szklanymi i płytkowymi daje wiele radości ale często efekt korekcji tonalnej potrafią zniszczyć specjaliści z labu ;-)
    Ostatnio edytowane przez satriani ; 26-04-2005 o 15:11

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani
    Wg mnie przydatne tak naprawdę okażą się: polaryzacyjny, szary, ewentualnie połowkowy szary, lub ewentualnie jeśli lubisz to te gwiazdki. ...
    Ponieważ to wątek dla poczatkujących to zadam pytanie: filtr szary służy do wydłużenia czasu naświetlania?
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    Ponieważ to wątek dla poczatkujących to zadam pytanie: filtr szary służy do wydłużenia czasu naświetlania?
    Tak. A szary polowkowy do przyciemnienia nieba.

JB

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    albo otwarcia przeslony. standard 1.8/50 jest niemozliwy do uzycia w sloncu na pelnym otwarciu, bo czasu schodza ponizej 1/4000s (a nawet 1/8000s). wtedy wrzuca sie szaraka i jest git :-)
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Tak. A szary polowkowy do przyciemnienia nieba.
    hehe mozna to tez przeredagowac jako: "do rozjasniania dolu" ;-)
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    albo otwarcia przeslony. standard 1.8/50 jest niemozliwy do uzycia w sloncu na pelnym otwarciu, bo czasu schodza ponizej 1/4000s (a nawet 1/8000s). wtedy wrzuca sie szaraka i jest git :-)
    Hehe...
    http://vitez.ceron.pl/iza/images/IMG_0112-01.jpg

50 1.4 @ 1.4 , 1/8000 - ledwo sie wyrobil ale nie przepalil 8) - sloneczko silne bylo... a juz siegalem po szaraka do torby.
    Wiec nie takie niemozliwe .

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no wlasnie... a ja np. nie mam 1/8000s ;-)
    www albo tez flickr

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów