Page 2 of 9 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 11 to 20 of 87

Thread: Czy używacie filtrów?

Uzależniony

Hmm niech mnie ktos wyprowadzi z bledu jesli sie myle, ale efektu filtra polaryzacyjnego nie da sie osiagnac programowo! Owszem, mozna przyciemnic refleksy swiatla, ale zdjecie zrobione bez polara nawet po mistrzu fotoshopa nie bedzie wygladalo jak zrobione z nim.

Pełne uzależnienie Jurek Plieth's Avatar

Quote Originally Posted by sid
    Hmm niech mnie ktos wyprowadzi z bledu jesli sie myle, ale efektu filtra polaryzacyjnego nie da sie osiagnac programowo! Owszem, mozna przyciemnic refleksy swiatla, ale zdjecie zrobione bez polara nawet po mistrzu fotoshopa nie bedzie wygladalo jak zrobione z nim.
    Może być trudno, bo polar spłaszcza rozpiętość tonalną, z którą nigdy w cyfrakach nie było dobrze.
    Jedyny sposób bez polara i niewykluczone, że dużo lepszy (!) to seria trzech, czterech zdjęć naświetlanych co jeden stopień. W efekcie uzyskuje się zdjęcie raz naświetlone prawidłowo na światła, a raz na cienie. Następnie obrabia się to w PS metodami powszechnie znanymi...

Moderator Janusz Body's Avatar

Filtry sa nazywane np. wh Wratten'a. Wpisz w googlach "Wratten photo filter" a linkow bedzie mnogo.

Janusz

Początki nałogu satriani's Avatar

Wg mnie przydatne tak naprawdę okażą się: polaryzacyjny, szary, ewentualnie połowkowy szary, lub ewentualnie jeśli lubisz to te gwiazdki. Filtry zmiękczające typu duto, soft itp można równie dobrze symulować w programie. Także stosuję system Cokina i mam kilkanaście płytek tonalnych, efektowych, ale szczerze to wolę zeskanowac negatyw w labie i korekcję przeprowadzić w programie. Zgadzam się że zabawa filtrami szklanymi i płytkowymi daje wiele radości ale często efekt korekcji tonalnej potrafią zniszczyć specjaliści z labu ;-)
    Last edited by satriani; 26-04-2005 at 03:11 PM.

Bywalec Dorn's Avatar

Quote Originally Posted by satriani
    Wg mnie przydatne tak naprawdę okażą się: polaryzacyjny, szary, ewentualnie połowkowy szary, lub ewentualnie jeśli lubisz to te gwiazdki. ...
    Ponieważ to wątek dla poczatkujących to zadam pytanie: filtr szary służy do wydłużenia czasu naświetlania?
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Moderator Janusz Body's Avatar

Quote Originally Posted by Dorn
    Ponieważ to wątek dla poczatkujących to zadam pytanie: filtr szary służy do wydłużenia czasu naświetlania?
    Tak. A szary polowkowy do przyciemnienia nieba.

JB

gajowy akustyk's Avatar

Quote Originally Posted by Dorn
    albo otwarcia przeslony. standard 1.8/50 jest niemozliwy do uzycia w sloncu na pelnym otwarciu, bo czasu schodza ponizej 1/4000s (a nawet 1/8000s). wtedy wrzuca sie szaraka i jest git :-)
    www albo tez flickr

gajowy akustyk's Avatar

Quote Originally Posted by Janusz Body
    Tak. A szary polowkowy do przyciemnienia nieba.
    hehe mozna to tez przeredagowac jako: "do rozjasniania dolu" ;-)
    www albo tez flickr

zło konieczne Vitez's Avatar

Quote Originally Posted by akustyk
    albo otwarcia przeslony. standard 1.8/50 jest niemozliwy do uzycia w sloncu na pelnym otwarciu, bo czasu schodza ponizej 1/4000s (a nawet 1/8000s). wtedy wrzuca sie szaraka i jest git :-)
    Hehe...
    http://vitez.ceron.pl/iza/images/IMG_0112-01.jpg

50 1.4 @ 1.4 , 1/8000 - ledwo sie wyrobil ale nie przepalil 8) - sloneczko silne bylo... a juz siegalem po szaraka do torby.
    Wiec nie takie niemozliwe .

gajowy akustyk's Avatar

no wlasnie... a ja np. nie mam 1/8000s ;-)
    www albo tez flickr

Page 2 of 9 FirstFirst 1234 ... LastLast