Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Wątek: Czy używacie filtrów?

Mieszany widok

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie Czy używacie filtrów?

Czy używacie różnego rodzaju filtrów fotograficznych np. polaryzacyjnych, monochromatycznych, gwiazdek itp czy rożne efekty uzyskujecie przy pomocy programowej.

Tak się pytam, bo nie wiem czy kupować czy ostro zabrać się za naukę PhotoShopa. Na razie zakupiłem UV na osłonę obiektywu i zastanawiam się nad polaryzacyjnym i ewentualnie jakąś gwazdką x4 lub x6.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

fiu fiu.. mam Ci wkleic liste filtrow, ktorych uzywam?
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    fiu fiu.. mam Ci wkleic liste filtrow, ktorych uzywam?
    Jak możesz to może część - tych najczęściej używanych
    Chiałbym się zoriętować jakie są najczęściej używane - bym się zaopatrzył.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.

Coś już napisał Awatar Liska
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam filtr polaryzacyjny.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liska
    mam filtr polaryzacyjny.
    mam 3 polary. i to tylko dlatego, ze sprzedalem cokinowski ;-)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ale po co? Rob zdjecia, a jak juz okreslisz co Ci sie konkretnie w tych zdjeciach nie podoba lub co chcialbys zmienic to dopiero potem zastanawiaj sie czy jakis konkretny filtr Ci pomoze.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Ale po co? Rob zdjecia, a jak juz okreslisz co Ci sie konkretnie w tych zdjeciach nie podoba lub co chcialbys zmienic to dopiero potem zastanawiaj sie czy jakis konkretny filtr Ci pomoze.
    W zasadzie tak, ale np. na wakacjach jadę nad morze (Krynica Morska) a mieszkam po drugiej stronie naszego "kochanego" kraju więc jak zrobię zdjęcia nad morzem, to zastanawianie się potem jaki filtr może mi byc potrzebny może być po nie wczasie. Prejazd 650km przez Polskę nie należy do przyjemności
    Ogólnie chodzi mi o to czy potrzeba "dużo" filtrów miec ze sobą czy trochę można przerobić np w PhotoShopie
    ---------------------

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    Ogólnie chodzi mi o to czy potrzeba "dużo" filtrów miec ze sobą czy trochę można przerobić np w PhotoShopie
    ja jestem ogolnie za robieniem zdjec a nie grafiki komputerowej. poza tym nie chce mi sie tracic na babranie w szopce czasu, w ktorym moge robic zdjecia ;-) filtry, czasem troche kosztuja, ale daja prawdziwa przyjemnosc fotografowania. nie robienia obrazkow ekranowych

ale nie trzeba sie zgadzac. to takie ortodoksyjne podejscie czlowieka z innej epoki
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ja jestem ogolnie za robieniem zdjec a nie grafiki komputerowej. poza tym nie chce mi sie tracic na babranie w szopce czasu, w ktorym moge robic zdjecia ;-) filtry, czasem troche kosztuja, ale daja prawdziwa przyjemnosc fotografowania. nie robienia obrazkow ekranowych

ale nie trzeba sie zgadzac. to takie ortodoksyjne podejscie czlowieka z innej epoki
    ale ja mam takie samo zdanie!

jestem z innej epoki czy ortodoks (nie daj Boże) ?

A możesz podać jakieś namiary na jakąś stronkę o filtrach?
    Ja mniej więcej znam polary, szare i niebieskie, ale może gdzieś jest coś więcej opisane co i jak i do czego.
    ---------------------

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Wg mnie przydatne tak naprawdę okażą się: polaryzacyjny, szary, ewentualnie połowkowy szary, lub ewentualnie jeśli lubisz to te gwiazdki. Filtry zmiękczające typu duto, soft itp można równie dobrze symulować w programie. Także stosuję system Cokina i mam kilkanaście płytek tonalnych, efektowych, ale szczerze to wolę zeskanowac negatyw w labie i korekcję przeprowadzić w programie. Zgadzam się że zabawa filtrami szklanymi i płytkowymi daje wiele radości ale często efekt korekcji tonalnej potrafią zniszczyć specjaliści z labu ;-)
    Ostatnio edytowane przez satriani ; 26-04-2005 o 15:11

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów