Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 87

Wątek: Czy używacie filtrów?

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zgadzam się z Tobą w 100%. Pisząc o tym myślałem w sumie o „ratowaniu się” przy konieczności użycia krótszej ogniskowej.
    Co do niespodziewanych odbić to ostrzega też przed tym Mroczek w swojej ostatniej książce „O fotografowaniu”
    Co do osłony przeciw słonecznej mam jednak zgodnie z Mroczkiem pewne zastrzeżenie: Tak jak napisał : „nie ma dobrych osłon przeciw słonecznych do obiektywów szerokokątnych” i w praktyce często okazuje się że najlepiej jest czymś innym osłonić obiektyw przed działaniem promieni słonecznych. Inna rzecz że przy tym wszystkim w plenerze powoli zaczyna brakować rąk;-).

Ale generalnie zgadzam się z Tobą że najwygodniej jest ustawić sobie to wszystko na statywie, podłączyć wężyk, przemyśleć itd. Tyle tylko że jest to ideał i czasami trzeba się jakoś ratować.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Co do osłony przeciw słonecznej mam jednak zgodnie z Mroczkiem pewne zastrzeżenie: Tak jak napisał : „nie ma dobrych osłon przeciw słonecznych do obiektywów szerokokątnych”
    dobre oslony sa, ale te tulipanki do obiektywow, nie te cokinowe. z tym ze w tym przypadku te oslonki maja chronic przed odbiciami w filtrze, nie oddzielac promienie rysujace ;-)

w ramach oslony stosuje stanie z tylu za aparatem w czarnej bluzie ;-) skutkuje

tak nawiasem mowiac, to podobny problem z odbiciami jest na dlugich czasach kiedy... nie osloni sie muszli ocznej ;-) do tego stopnia, ze robiac zdjecia np. strumyczkow, pomiar moze pokazac 5 sekund, a po zaslonieciu muszli 30 sekund ;-)

i to jeszcze jeden powod, zeby zgrywac "metala" na plenerach ;-) bo nawet jak sie zapomni nalozyc ta zaslepke na celownik, to przynajmniej z tylu jest malo odbic
    www albo tez flickr

Domyślnie

akustyk, wystepujesz moze na plfoto pod tym samym nickiem ??
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karo82
    akustyk, wystepujesz moze na plfoto pod tym samym nickiem ??
    tak. zreszta, nie tylko na plfoto
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    tak. zreszta, nie tylko na plfoto
    bardzo dobre zdjecia, domniewam ze uzywales przy nich wlasnie cokina (nie wnikajac pod kazde opisy pod zdjeciami ) efekt jak najbardziej pozytywny
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karo82
    bardzo dobre zdjecia, domniewam ze uzywales przy nich wlasnie cokina (nie wnikajac pod kazde opisy pod zdjeciami ) efekt jak najbardziej pozytywny
    Cokina praktycznie nie mam (poza niebieska polowka od niedawna). z szarych polowek tylko Hitech, z kolorowych co najtansze dostane ;-)

ale generalnie to uzywam polowek dosc duzo
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

A ja jeszcze tak odnośnie filtrów: co sądzicie o filtrach firmy KING. Na stronach www.foto-tip.pl strasznie je w recenzjach chwalą, al jaka jest wasza opinia?

Pytam, bo np. polar tam kosztuje jakieć 80PLN i chwalą,że bdb.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    A ja jeszcze tak odnośnie filtrów: co sądzicie o filtrach firmy KING. Na stronach www.foto-tip.pl strasznie je w recenzjach chwalą, al jaka jest wasza opinia?

Pytam, bo np. polar tam kosztuje jakieć 80PLN i chwalą,że bdb.
    King to szmelc. chwala bo probuja sprzedac
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

zastanawiam sie czy istnieje możliwość używać jednocześnie zwykłego polara oraz np szarej połówki w systemie Cokin? Nie mam nic z Cokin'a i nie wiem jak te mocowania wyglądają.
    dzieki za info
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Istnieje.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów