Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 87

Wątek: Czy używacie filtrów?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    www.raysfoto.pl

nie pytaj o ceny ;-) ale moze lepiej sobie kilka obiektywow kup najpierw ;-)
    rozumiem, zostane przy cokinie
    body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
    digart|wikaad

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

A jeśli chodzi o Cokina to czy używaliście systemu A czy P? Bo na razie mam KIT EFS 18-55 o średnicy 58 - a na jednej ze stron napisano, że może system A winietować. Więc tak sie pytam (czy wam przypadkiem przy takim obiektywie nie winietował) żeby nie zakupić złego.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Najlepiej kup system P. W linku który podał Kuchatek jest podany szereg średnic adapterów do tego systemu i 58mm tam występuje. W ten sposób będziesz miał margines bezpieczeństwa a w przyszłości zagra Ci to nawet z elkami czili z fi 77mm.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    A jeśli chodzi o Cokina to czy używaliście systemu A czy P? Bo na razie mam KIT EFS 18-55 o średnicy 58 - a na jednej ze stron napisano, że może system A winietować. Więc tak sie pytam (czy wam przypadkiem przy takim obiektywie nie winietował) żeby nie zakupić złego.
    na pewno polar bedzie Ci winietowal przy tej srednicy (mam na mysli ten cokinowski - B160 albo B164). sam uchwyt nie powinien Ci wchodzic w kadr, dopoki nie bedziesz go na krotkiej ogniskowej przekrecal np. pod katem 45st.

z drugiej strony, P jest zakupem przyszlosciowym. i dostepne sa tez lepszej jakosci filtry niz sam Cokin
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    a w przyszłości zagra Ci to nawet z elkami czili z fi 77mm.
    zapytam z ciekawosci: a probowales montowac cokinowskiego polara przy P i obiektywie fi77? bo boje sie, ze tak czy siak bedzie winietowac jak skurczybyk przy ekw. 28mm
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    zapytam z ciekawosci: a probowales montowac cokinowskiego polara przy P i obiektywie fi77? bo boje sie, ze tak czy siak bedzie winietowac jak skurczybyk przy ekw. 28mm
    ano wlasnie, ja mam 77mm i chcialem z tym uzywac, przy 28mm rowniez, jak nie najczesciej i wazne jest czy bedzie mi winietowal przy tej ogniskowej...
    wie moze ktos cos na ten temat ?
    digart|wikaad

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przyznam szczerze że nie próbowałem. Jestem po pierwszych próbach z połówkami i nie przećwiczyłem jeszcze wszystkich wariantów.

Domyślnie

Przyznam szczerze że nie próbowałem. Jestem po pierwszych próbach z połówkami i nie przećwiczyłem jeszcze wszystkich wariantów.
    jesli jestes w posiadaniu obiektywu o fi 77mm, to zobacz jak wychodza zdjecia na przy krotkich ogniskowych.
    bede wdzieczny
    digart|wikaad

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ok. Sprawdziłem na analogu – 100% widoczności w celowniku.

Zestaw 1: „leń” czyli nie sciągam UV dokręcam polara na to nakładam holder P + jakiś tam filr ->efekt jest taki że winietowanie zanika dopiero przy 24mm.
    Zestaw 2: polar + holder + jakiś tam filtr -> efekt jest taki że winietowanie ustaje dopiero przy 20mm.
    Zestaw 3: sam holder przytknięty do obiektywu 16mm (średnica pasuje bardzo łądnie więc obiektyw wchodzi lekko w miejsce adaptera – zdjęty adapter i holder trzymany ręką przy obiektywie aby skrócić zestaw)

Uwaga. W zestawie 1, 2 i 3 występuje ten sam problem . Tzn: posiadany prze zemne filtr polaryzacyjny to heliopan jest to wersja slim (innych chyba nie robią) oznacza to w praktyce że filtr ten jest cieńszy niż zwykły ale posiada też tą cechę że nie ma gwintu na zewnętrznym pierścieniu co uniemożliwia wkręcenie adaptera. (Z drugiej strony jak tu kręcić polarem w jedną stronę a połówką w drugą gdy są razem skręcone).
    Generalnie można zawsze zastosować metodę autora „Fotografii krajobrazu”: w ogóle odpuścić sobie holder bo zajmuje tylko dużo miejsca w torbie i stosować „trzymanie ręczne”. Problem winietowania znika w tym momencie. A skoro poleca taką metodę taki spec to znaczy że tak można. Trochę to cholera tylko niewygodne ale za to o ile mniejsze od serii X Cokina.
    Oczywiście jest to sprawdzanie takie „na oko” i z marginesem bezpieczeństwa.

Uwaga 2. Obiektywem testowym był 16-35 (fi 77mm)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

(Z drugiej strony jak tu kręcić polarem w jedną stronę a połówką w drugą gdy są razem skręcone).
    ja mam gruba oprawkowa Hoye (z gwintem). uzywam pod uchwyt Cokina. winietka zanika przy 22mm (Sigma 18-125, fi62), ale da sie zyc. mozna spokojnie krecic niezaleznie, tylko trzeba odpowiednio wlozyc palucha i przytrzymac filtr.

Generalnie można zawsze zastosować metodę autora „Fotografii krajobrazu”: w ogóle odpuścić sobie holder bo zajmuje tylko dużo miejsca w torbie i stosować „trzymanie ręczne”.
    odradzam.
    1. malo wygodne i zle sie komponuje. a na pewno mniej starannie i uwaznie, niz kiedy sie to po bozemu ustawi na statywie i wsunie filtry w uchwyt. dopiero wtedy widac co bedzie sfotografowane i wtedy ma to w ogole sens.
    2. nie nadaje sie do robienia zdjec z polowkami o twardej gradacji (ktora wyraznie widac na zdjeciu, jesli nie wypadnie tam gdzie trzeba)
    3. uzycie dwoch i wiecej filtrow jest bardzo niewygodne
    4. argument koronny: uchwyt i oslona przeciwsloneczna minimalizuja odbicia swiatla. to jest plytka zywiczna (niepowlekana!!!), ktora ma tendencje do odbijania swiatla. skutkiem sa pojawiajace sie na zdjeciach fragmenty obiektow lezacych za aparatem. zdarzylo mi sie, nawet przy stosowaniu uchwytu. m.in. dlatego w plenery chodze w czarnych bluzach/kurtkach

Problem winietowania znika w tym momencie. A skoro poleca taką metodę taki spec to znaczy że tak można.
    ten sam spec pisze tez o uwazaniu na odbicia (patrz punkt 4 powyzej ;-) ).
    inna kwestia, ze uzycie uchwytu zawsze zwieksza zywotnosc filtrow (troche lepiej sa izolowane od zarysowan). a poza tym pozwala skupic sie w pelni na obrazie widzianym w celowniku. nie na trzymaniu filtrow w rece.

my 2 cents
    www albo tez flickr

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów