Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Wątek: Czy używacie filtrów?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    hehe mozna to tez przeredagowac jako: "do rozjasniania dolu" ;-)
    I tak i tak wychodzą paskudne "połówkowe" (fuj!!!) kadry ;-)

Janusz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    I tak i tak wychodzą paskudne "połówkowe" (fuj!!!) kadry ;-)
    Janusz

jedno jest z polowka, drugie bez. pytanie brzmi: ktore lepsze i jaka polowka byla wykorzystana? :-) nagroda: oczywiscie, uscisk dloni prezesa
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-04-2005 o 23:30
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jeszcze jeden przyklad, pozakonkursowy :-)

www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no dobra, jeszcze jeden :-) tak jak poprzedni, tylko dodanie szarej polowki (no i troche inny kadr tutaj... )

www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Może być trudno, bo polar spłaszcza rozpiętość tonalną, z którą nigdy w cyfrakach nie było dobrze.
    Jedyny sposób bez polara i niewykluczone, że dużo lepszy (!) to seria trzech, czterech zdjęć naświetlanych co jeden stopień. W efekcie uzyskuje się zdjęcie raz naświetlone prawidłowo na światła, a raz na cienie. Następnie obrabia się to w PS metodami powszechnie znanymi...

Tak, znam ta metoda i zgadzam sie, ze to calkiem niezle rozwiazanie, natomiast co do Polara mialem troche co innego na mysli, minowicie skasowanie odblyskow swietlnych na naiektorych powieszchniach ktore przeszkadzaja (na wodzie, na szybie...) owszem moze i mozna naswietlic zdjecie na taki odblysk ale nie dosc, ze czasami moze to byc straszliwie trudne (bardzo, abrdzo silny punktowy odblysk) to jeszcze zajmueje malutki fragmecik zdjecia... a polarka zakladamy i dalej wio Wydaje mi sie, ze czasami jest niezastapiony

A tak poza tematem to odwiedzilem Twoja strone o kolarstwie i jestem pod ogromnym wrazeniem! Sam wieksza czesc zycia spedzam na rowerze (z aparatem oczywiscie ) tyle ze nie koniecznie szosowym (aczkolwiek takim tez) jednak dbalosc o szczegoly techniczne i merytoryczna zawartosc tej strony powala na kolana, przestudjowalem z zainteresowanie, pozdrawiam

Domyślnie

Witam.
    Ja oprócz polaryzacyjnego, szarego używam filtrów do B&W (żółty, pomarańczowy, zielony, zółtozielony, czerwony i niebieski)
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    A tak poza tematem to odwiedzilem Twoja strone o kolarstwie i jestem pod ogromnym wrazeniem! Sam wieksza czesc zycia spedzam na rowerze (z aparatem oczywiscie ) tyle ze nie koniecznie szosowym (aczkolwiek takim tez) jednak dbalosc o szczegoly techniczne i merytoryczna zawartosc tej strony powala na kolana, przestudjowalem z zainteresowanie, pozdrawiam
    Dzięki. Do spotkania na szosie i życzę zawsze wiatru w plecy :-D

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn

A możesz podać jakieś namiary na jakąś stronkę o filtrach?
    Ja mniej więcej znam polary, szare i niebieskie, ale może gdzieś jest coś więcej opisane co i jak i do czego.
    więcej o filtrach Cokin na przykład tu: http://www.pragmatic.com.pl/cokin.htm
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

a oto mój przykład na zastosowanie szarej połówki cokina (121) i czerwonego (003) na ilfordzie xp2 400 (trochę niedoświetlony stąd to ziarno):

oraz

fajne są ;-)
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cool

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ...
    jedno jest z polowka, drugie bez. pytanie brzmi: ktore lepsze i jaka polowka byla wykorzystana? :-) nagroda: oczywiscie, uscisk dloni prezesa
    Ej nie doczytales... emotikon byl na koniec i nie chodzi o filtr polowkowy tylko KADR polowkowy, ktory (z malymi wyjatkami) uwazany jest za niedobry. Akurat te zdjecia drzew i sniegu mnie sie nie podobaja wlasnie ze wzgledu na wzglad. KADR polowkowy.
    Nagroda: uscisk dloni pezesa. :-P

Janusz

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów