Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Problemy z AF w EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM?

Mieszany widok

Miasto
    Katowice

Domyślnie Problemy z AF w EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM?

Pytanie do użytkowników tego szkła - czy AF w nim faktycznie ma takie problemy? Jestem prawie zdecydowana na niego, tylko ta opinia mnie zniechęca... Wybieam między nim a L-ką, a za tym szkłem przemawia do mnie bardzo dodatkowe 100 mm i gabaryty.
    Będę wdzięczna za opinie z dośwadczenia, nie "zasłyszane".

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bezwzględnie AF w 70-200 (wersja dowolna) jest lepszy niż w 70-300IS.
    Lecz, IMHO w 70-300 IS autofocus jest OK. I w jednym i w drugim obiektywie zdarzają się przejazdy przez cały zakres, w elce ponowne wyostrzenie zajmie nieco - podkreślam, moim zdaniem, nieco - krócej niż w 70-300. To są kwestie dziesiątych części sekundy.

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Uspokoiłeś mnie tym postem, skłaniam się ku temu 70-300...
    Wnioskuję że użytkowałeś oba, skorzystam więc z okazji i zapytam, jak wygląda porównanie plastyki i barw tych dwóch szkieł w Twojej opinii?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mimo wszystko AF jest dość słabą stroną tego obiektywu. Jeśli jesteś na etapie wyboru systemu, to polecam przyjrzeć się Nikonowi, gdzie 70-300 VR stanowi bardziej udaną konstrukcję.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No ale nie zapominaj, że pewną słabością tego nikkora jest spora aberacja chromatyczna. Co prawda podobno D300 i D3 to wycinają w pień. 70-300IS aberuje na 300 jak jest mocniej przymknięty, otwarty nie ma tego problemu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety, w tej klasie cenowej nie ma ideałów. Usunięcie aberracji zwykle nie jest problemem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A w sumie szkoda, bo tańsze sigmy tutaj wypadają niekiedy trochę lepiej. Ale za to gorzej gdzieś indziej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety, na czymś trzeba zaoszczędzić. A'propos Sigm. Właśnie nie tak dawno Olympus uszczęśliwił miłośników Zuiko "przebraną" Sigmą, za to prawie dwa razy droższą niż w innych systemach. Ciekawe czy w tym przypadku większe wymagania i kontrola jakości dadzą rewelacyjny rezultat?

A wracając do tematu. Gdy ktoś pyta o wybór pomiędzy 70-300 i 70-200 to zwykle oznacza, że nie potrzebuje tak bardzo tych 300mm. I dlatego wybrałbym zdecydowanie 70-200.

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Z tym "nie potrzebuje" to właśnie nie bardzo jest tak... chciałam do 300, a do L-ki skłaniają mnie wszystkie zachwyty jakie o niej czytałam przy prawie absolutnym braku negatywów...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Newfie Zobacz posta
    Z tym "nie potrzebuje" to właśnie nie bardzo jest tak... chciałam do 300, a do L-ki skłaniają mnie wszystkie zachwyty jakie o niej czytałam przy prawie absolutnym braku negatywów...
    Łapie odblaski i traci kontrast pod światło. Wystarczy? :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów