Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Portrety przy słabym świetle ...

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Portrety przy słabym świetle ...

Witajcie, zaryzykowałem umieszczenie tego tematu, ponieważ nie znalazłem konkretnych danych związanych z moim pytaniem. Bardzo pobobają mi się zdjęcia portretowe przy słabym świetle, np. http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=629204 lub http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=629089 - to jest oczywiście przykład nie chodzi mi konkretnie o te fotografie. Czy możecie rozpisać się na temat techniki robienia takich zdjęć w warunkach domowych. Chodzi mi głównie o nastawy aparatu, źródło światła, itp. Ogólnie wszystko na ten temat
    50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToMo
    Witajcie, zaryzykowałem umieszczenie tego tematu, ponieważ nie znalazłem konkretnych danych związanych z moim pytaniem. Bardzo pobobają mi się zdjęcia portretowe przy słabym świetle, np. http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=629204 lub http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=629089
    To wcale nie jest słabe oświetlenie! To jest oświetlenie selektywne!

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Tez mi sie takie podobaja...

Na chlopski rozum to potrzebujesz:

- slabe swiatlo
    - te 50tke f/1.8 II ktora juz masz
    - statyw
    - modelke
    - tryb aperture priority
    - przymkniecie przyslony do f4 (gdy masz bardziej nierowne tlo) albo nawet f8 (gdy masz gladkie ciemne tlo)
    - powiedzmy ze ISO 200
    - mirror lock-up (hmm, czemu nie?)
    - aha, wspomnialem o statywie?

moj przyklad ponizej (zrobiony w warunkach skrajnie ekstremalnych: 50mm, f/1.4, ISO 800, z reki, na imprezie, w tlumie i przy swietle skrajnie slabym, potem to meczylem w PS zeby wydobyc szczegoly)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    moj przyklad ponizej (zrobiony w warunkach skrajnie ekstremalnych:...
    Twój przykład to IMHO zupełnie inna technika

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Takie zdjecia jak przytoczyles to mozna i przy dobrych fleszach robic (-:
    Zalezy co znaczy slabe swiatlo. Robilem ostatnio zdjecia w starym mlynie, na filmie o ISO 50, czasy naswietlania wachaly sie od 1/4 do 1/30 sekundy. W ciemnym pomieszczeniu, przy halogenach (2x500, odbite od blend i/lub rozporoszone dyfuzorem) robilem na iso 800. Na 3200 tez (trix 400 pchany o 3 dzialki, w D76) - niektore nawet z reki.
    Statyw jest potrzebny do wszsytkich zdjec, moze poza reporterka.
    Tryb oczywiscie M, coby aparatek nie szalal.
    Lustra raczej nie blokowac, bo w tedy nie wiadomo co modelka wywinie. Przed zdjeciem zabronic sie ruszac, poczekac az mrugnie, zeby na zdjeciu to nie wypadlo i stryk - wezykiem, wezykiem (-:

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dokładnie! Bo miałeś djtermoz słabe zapewne, ale równomierne oświetlenie. A zdjęć z czarnym tłem nie odważyłbym się robić na priorytecie rpzyszłony - za duża szansa przekłamania światłomeirza.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Zdjecie ze statywu, tryb P, pomiar punktowy na twarz, oswietlenie to lampka z zarowka 40 wat skierowana na sciane. Wyszlo cos kolo 2 sekund, film to chyba byla 200, obiektyw to ten dluzszy tamron ze stopki na pelnej dziurze. To jest skan z kliszy, ktory nie wyszedl najlepiej, ale odbitka ma bardzo mily cieply kolor i jest zapakowana w ramke :-)

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Twój przykład to IMHO zupełnie inna technika
    ehm... no tak. powinienem byl napisac ze przyklad nie dotyczy tych parametrow ktore podalem z glowy a raczej pokazuje co wychodzi (albo co nie wychodzi) gdy nie mozna uzyc statywu.

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Dokładnie! Bo miałeś djtermoz słabe zapewne, ale równomierne oświetlenie.
    Slabe to bylo na pewno. O ile pamietam jedyne zrodlo swiatla mialem za plecami na suficie w postaci jakiejs 60W zarowki.

Cytat Zamieszczone przez minek
    Takie zdjecia jak przytoczyles to mozna i przy dobrych fleszach robic (-:
    A pewnie ze mozna. Ale szczerze mowiac nie lubie flesza. Wole meczyc sie z takim swiatlem jakie mam do dyspozycji. Nawet chetnie widzialbym nastepce 20D bez wbudowanego flesza (i z np. wiekszym wizjerem w zamian za to) bo i tak do niczego mi nie jest potrzebny.
    Ostatnio edytowane przez djtermoz ; 25-04-2005 o 23:35

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

minek: jak wywoływałeś tego trixa?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToMo
    Witajcie, zaryzykowałem umieszczenie tego tematu, ponieważ nie znalazłem konkretnych danych związanych z moim pytaniem. Bardzo pobobają mi się zdjęcia portretowe przy słabym świetle, np. http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=629204 lub http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=629089 - to jest oczywiście przykład nie chodzi mi konkretnie o te fotografie. Czy możecie rozpisać się na temat techniki robienia takich zdjęć w warunkach domowych. Chodzi mi głównie o nastawy aparatu, źródło światła, itp. Ogólnie wszystko na ten temat
    To jest mocne oświetlenie. Tak na oko to przysłona w drugim zdjęciu to jakieś f8 albo i lepiej. W warunkach domowych to najlepiej mieć lampę błyskową odbitą od parasolki w taki sposób aby różnica oświetlenia jasnej i ciemnej strony modelki wynosiła co około 3-4 EV. Takich zdjęć nie robi się w słabym świetle (szumy). Efekt zależy od użytej przesłony. To tak w baardzo dużym uproszczeniu.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów