Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Portrety przy słabym świetle ...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Te modelki wcale nie takie slabe swiatlo maja Jedynie co to to, ze padalo z jednej strony... zmiekczone odpowiednio softem albo parasolka (musze sie za swoje wziac )... Na malej powierzchni przyda sie jakas mocno ciemne tlo... Troche kombinowania zeby lampa swiecila odpowiednio gdzie powinna... Bedziesz pewnie musial ja przyslonic zeby swiatlo wysylala tylko na modelke a nie cale wnetrze... Softy i parasolki maja czesto duzy rozrzut.
    Najbardziej do tego typu zdjec to sie chyba sprawdza duze pomieszczenie gdzie sobie mozna kombinowac sporo z odleglosciami i zamiast przyslaniac tlo poprostu zachowac odpowiednia odleglosc.
    ...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

hmm...to ja proponuje strych... stary taki, z jednym swietlikiem. I wtedy mozna kombinowac, bo albo ma sie jedno mocne punktowe swiatlo, dalej same cienie, albo (w dzien puchmurny) szarowke.

w mojej galerii mozna znalesc pewne tam zabawy na strychu (galeria the ring - http://www.foto.printpol.pl/ring.html). zdjecia robilem na poczatku swojej zabawy z fotografia, kompaktem pentaxa, jak pamietam ISO 400, ewentualnie 200 bylo.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ale szczerze mowiac nie lubie flesza. Wole meczyc sie z takim swiatlem jakie mam do dyspozycji. Nawet chetnie widzialbym nastepce 20D bez wbudowanego flesza (i z np. wiekszym wizjerem w zamian za to) bo i tak do niczego mi nie jest potrzebny.
    Miałem na myśli flesze studyjne bądź dowolne inne ustawione poza aparatem i z odpowiednimi modyfikatormi światła do dowolnego tegoż światła modelowania, celem zapewnienia pożądanych efektów (-:

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    minek: jak wywoływałeś tego trixa?
    Jak pisałem, w D76. Na pudełku, po wewnętrznej stronie podane są czasy, dla stock i dla 1+1. Robiłem i tak i tak. I nawet w stocku forsowałem 10-ty film w tym samym litrze, tyko wtedy trzeba jeszcze wydłużać czas w zależności od tego jak spracowany jest wywoływacz (-:

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dziękuję wzystkim za konstruktywne wypowiedzi Po lekturze tego wątku stwierdzam, że musze się jeszcze dużo uczyć ...
    50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów