Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Stara lampa blyskowa 220V a 20d

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Kwazar
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Stara lampa blyskowa 220V a 20d

Witam, to moj pierwszy post, odrazu przechodze do rzeczy!
    __________________________________________________ _____________

Zbudowalem softboxa (dzieki temu forum) do starej lampy zenitowskiej "FIL 4M"... wyglada na tandete, ale efekty jakies sa, synchronizacja kablekiem przez gniazdko PC działa... no wlasnie, przeczytalem ze stare lampy ładowane w "kontakcie" 220V stanowia zagrozenie dla aparatu. Wstrzymalem sie z używaniem jej, az do wyjasnienia.

Kto poradzi?

Dzieki za odp
    Kwazar

PS. W manualu do 20d jest napisane zeby takich lamp nie podlaczac... Pytanie zadaje bo znam czestą przesadną "bojaźliwość" instrukcji. (sorry ze zdublowalem watek z optyczne.pl, ale zalezy mi na szybkiej odpowiedzi)

Dopiero zaczyna Awatar Kwazar
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dodam jeszcze, ze naczytałem sie roznych watkow na ten temat. Z reguly podawane rozwiazania nie opisują lampy ladowanej z gniazdka 220-230V oraz uzywania kabla synchronizacyjnego (czy jest roznica w napieciach na stopce i gniazdku PC?).

Jesli moje pytanie, albo przedwsiewziecie nia ma sensu to napiszcie ;-)

PZDR
    Kwazar

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Myślę, że najprościej będzie po prostu wziąć miernik i zobaczyć jakie napięcie jest na kablu PC :smile:

Widziałem też gdzieś w necie patent na odizolowanie lampy od aparatu...

O tu jest sklep ze wspomnianym ustrojstwem myślę, że możesz śmiało popytać sprzedawce bo z tego co wiem sam jest konstruktorem w/w układu.
    Jak coś się wyjaśni to napisz koniecznie na forum może ktoś w przyszłości skorzysta.
    podpis...

Uprawnienia umieszczania postów