adaptery spisują się bardzo dobrze po przetestowaniu kilku dostawców od ponad roku zaopatruję się w adaptery z allegro od Ciecio7 moim zdaniem mają najlepszą jakość w wykonaniu i gwarancję jak coś mi nie będzie pasowało, również możesz zażyczyć sobie pewnych modyfikacji tych adapterów
do każdego adaptera możesz dokupic potwierdzenie ostrości lub kupoc już zmontowany komplet poprawia to komfort pracy ale nie wyręcza, dandelion potwierdza ostrość w granicach głębi ostrości
Zakup na pewno pozwoli Tobie skorzystać z tych obiektywów Wart na pewno jeśli chcesz się pobawić i sprawdzić czy taka zabawa dla Ciebie ma sens z tych ogniskowych które wymieniłeś to 1/8/50 da tobie dobrą jakość i satysfakcję 200mm jest mydlasty na cyfrze i są lepsze konstrukcje o takiej ogniskowej 35mm pentacon? nie kojarzę
rallus dobrze pisze, dodalbym tylko że jeśli nie chcesz poświęcać czasu na kręcenie pierścieniami i przysłonami oraz myśleć o korekcjach światła to wybierz dobrze szkła AF. ja osobiście na manualach fotografuję już długo i mi to odpowiada, ale to kwestia wygody, ciężaru, i fanatyzmu
w zenitarach jest to spotykana sytuacja, ale powodem jest konstrukcja obiektywu wrażliwa na wady konstrukcyjne, miałem 3 sztuki a sprawdzałem kilkanaście z różnymi mocowaniami mocowanie jest wymienne i za pomocą 3 śrubeczek wymieniasz na mocowanie EOS i M42 nie powinno być różnicy - mocowania powinny być firmowe a nie dorabiane wtedy nie będziesz mial problemów
każdy poprawnie wykonany adapter EOS/M42 powinien zapewnić +oo oraz poprawne blokowania bolca w adapterze oraz właściwe dokręcenie obiektywu, część adapterów nie pozwala niektórym obiektywom wkręcić się do końca przez za płytkie umiejscowienie rantu z blokada bolca
jak potrzebujesz sprawdzone potwiedzenie ostrości to pisz