Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 104

Wątek: Statyw Goldphoto

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Wczoraj przeprowadziłem pierwsze testy w terenie. [ciach]
    Moja praca z tym statywem skończyła się pięknym wylądowaniem sprzętu na asfalcie. Złożyła się jedna z nóg. Aparat o dziwo działa, obiektyw już nie.

Stwierdziłem, ze niektóre szpilki zatrzasków są za krótkie. Szpilka wkręca się w nakrętkę teflonową za płytko, więc nie dociera do teflonu (zdjęcie). Radzę wszystkim użytkownikom zabezpieczyć nakrętki specjalnym środkiem do klejenia gwintów lub w ostateczności jakimś lakierem (do paznokci na przykład).

Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Wie ktoś z panów gdzie można dostać same "nóżki" do statywu. Chodzi mi o te wkładki plastikowo stalowe nagwintowane. niestety mi jedna gdzieś zginęła:/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Slaskie-Rybnik

Domyślnie

biedny nozka mu zginela
    trzeba bylo w domu siedziec a nie po nocach sie szlajac w trwasku

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Wie ktoś z panów gdzie można dostać same "nóżki" do statywu. Chodzi mi o te wkładki plastikowo stalowe nagwintowane. niestety mi jedna gdzieś zginęła:/
    Daj znac na forum jak znajdziesz. Oryginalnych pewnie nigdzie nie ma, ale ciekawy jestem czy kolce Manfrotto pasuja. Oczywiscie napisz, ktory statyw masz. Nie wiem czy maja jednakowa srednice ostatniej sekcji.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Wstałem z samego rana i zamiast iśc na foty to szukałem Znalazło się, leżało nad brzegiem rzeczki

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jeszcze ja wrzucę parę groszy.
    Mój zestaw to głowica YH 420, nogi YH324. Na wstępie powiem, że 300 zł za taki zestaw to jak za darmo. Statyw to ciężkie bydle, którego wiatr nie ruszy.
    Jeżeli chodzi o zakończenie nóg (kolce czy jak to się zwie) wykonanie MEGA tandetnie, strasznie mnie to ukuło w oczy, w porównaniu do przyzwoitej reszty.

Kolejna sprawa, to podziałka ? nie rozumiem tego kompletnie...przy tym co fotografuję podziałka jest dla mnie bardzo ważna, a tutaj ?? nadrukowali kropki...bez żadnego odnośnika na nieruchomych częściach, muszę sobie naklejać własne odnośniki.

Do tego jedna podziałka się rusza (na zdjęciu zaznaczona numerem 2). Jak widać na zdjęciu guma z uchwytu (1) się zsuwa, nie za ciekawa opcja jak nam ziębną dłonie :/ bo tak jak ktoś już wcześniej wspomniał, żeby zafiksować głowicę na amen, trzeba użyć dużo siły,żeby mieć pewność do stabilności.

Mam jeszcze pytanie do użytkowników, do czego służy nakrętka, na poniższym zdjęciu ??

Na podsumowanie napiszę tylko, że najlepszym rozwiązaniem jest kupić porządną głowicę dobrej firmy, a nogi zostawić.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzkalisz Zobacz posta

Kolejna sprawa, to podziałka ? nie rozumiem tego kompletnie...przy tym co fotografuję podziałka jest dla mnie bardzo ważna, a tutaj ?? nadrukowali kropki...bez żadnego odnośnika na nieruchomych częściach, muszę sobie naklejać własne odnośniki.
    A co byś konkretnie na tej podziałce chciał widzieć ?

Cytat Zamieszczone przez grzegorzkalisz Zobacz posta
    Mam jeszcze pytanie do użytkowników, do czego służy nakrętka, na poniższym zdjęciu ??
    W 029 Manfrotto to była po prostu wkręcona śruba, bodajże 1/4"...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zachęcony jakąś obszerną recenzją na forach jakiegoś użytkownika Goldphoto, ogólnie pochwalną, można by ją podsumować "99% Manfrotto za ułamek ceny" kupiłem Goldphoto. Dziś mam podejrzenia, że recenzja była produkcją dystrybutora tej firmy. Przez jakiś czas byłem zadowolony - rzeczywiście solidny statyw za nieduże pieniądze. Do czasu aż wyłamała się blokada jednej z nóg. Bez wielkiego użycia siły, przy zwykłym użytkowaniu. Materiał z którego zrobiono element blokujący odchylenie nogi po prostu był kiepski i poddał się z byle powodu. Koniec, statyw niesprawny, dwie nogi blokują się, a jedna lata luzem. Od biedy można by na nim umieścić kompakcik, ale czy zaufa się mu i postawi ze 2 kg zestawu FF?

Kupiłem w końcu orginalne nogi Manfrotto (z tą sprytną kolumną odchylaną na bok) - cena DUŻO większa, ale służy mi i się nic nie wyłamuje. Głowicę kulową Goldphoto w końcu też wymieniłem na Benro i jestem zadowolony. Ta z Goldphoto nie chciała trzymać 5D z 70-200 f/4 z bocznym położeniu. Benro to przy niej cudo stabilności.

Słowem - Goldphoto jest tanie, ale nie warto oszczędzać, bo może się okazać że pieniądze wyrzuciliśmy w błoto (nieduże, ale zawsze). Statyw kupujemy na lata, przeżyje wiele aparatów. Nie trzeba zaraz szarpać się na Gitzo, ale Manfrotto to już przyzwoita jakość.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Zachęcony jakąś obszerną recenzją na forach...
    Tak, wiemy, wiemy... pisałeś już o tym tutaj - KLIK.

Różne ludzie mają doświadczenia z tym konkretnie sprzętem.
    Ja używam od dawna i nie doświadczyłem (dzięki Bogu) jeszcze żadnych problemów.
    Ale kupowałem ze dwa lata wstecz, również podążając za opinią człowieka,
    który katował ten sprzęt na Spitsbergenie i bardzo sobie chwalił.

Można się jedynie domyślać, że być może jakość produkcji i używanych materiałów po prostu zeszła na psy.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 27-07-2009 o 12:03
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Krzychu, proszę Cie przeczytaj jeszcze raz, zdekoduj, nie wiem poproś kogoś żeby Ci przeczytał o co mi chodzi w braku {odnośnika} do skali (kropek) na nieruchomej części głowicy.
    Acha i dziękuję za wyczerpującą odpowiedź na pytanie do czego służy tajemnicza śruba.
    "W 029 Manfrotto to była po prostu wkręcona śruba, bodajże 1/4"..."

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów