eee, o szpilkę bym się nie obawiał, w końcu to jest niezła śruba (M8.) 8)
a tu fotki mojej przeróbki kolców:
potrzebne narzędzia: mały ostry pilniczek, trzy nakrętki M8 z podkładkami, klucz płaski 13mm:
najpierw dokręcamy grzybek i pilniczkiem poprawiamy gwint nieco uszkodzony przy czubku przez chińczyka, żeby grzybek nie dał się odkręcić:
odkręcamy grzybek i wkręcamy nakrętkę z podkładką:
po nakręceniu spowrotem grzybka kontrujemy go na fest nakrętką w odpowiedniej pozycji i zrobione:![]()
wreszcie mam grzybki nieruchome i dobrze kryjące kolce:
Wczoraj przeprowadziłem pierwsze testy w terenie. Fakt, że nie było dużego wiatru, ale statyw sprawdził się bez zastrzeżeń. Za wcześnie, żeby go zbyt mocno chwalić, ale póki co jestem zadowolony. Mimo początkowych bojów z głowicąW porównaniu z poprzednim statywem to niebo - a ziemia
![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Moja praca z tym statywem skończyła się pięknym wylądowaniem sprzętu na asfalcie. Złożyła się jedna z nóg. Aparat o dziwo działa, obiektyw już nie.
Stwierdziłem, ze niektóre szpilki zatrzasków są za krótkie. Szpilka wkręca się w nakrętkę teflonową za płytko, więc nie dociera do teflonu (zdjęcie). Radzę wszystkim użytkownikom zabezpieczyć nakrętki specjalnym środkiem do klejenia gwintów lub w ostateczności jakimś lakierem (do paznokci na przykład).
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
Wie ktoś z panów gdzie można dostać same "nóżki" do statywu. Chodzi mi o te wkładki plastikowo stalowe nagwintowane. niestety mi jedna gdzieś zginęła:/
biedny nozka mu zginela![]()
trzeba bylo w domu siedziec a nie po nocach sie szlajac w trwasku![]()
Wstałem z samego rana i zamiast iśc na foty to szukałemZnalazło się, leżało nad brzegiem rzeczki
![]()