Przerobiłem/przerabiam dwa takie statywy. Jeden GoldPhoto, drugi nazywał się inaczej ale wyglądał tak samo tylko nogi miał srebrne. W pierwszym, po 2 latach użytkowania, wyrobiła się śruba dociskająca kolumnę pionową. Nagwintowałem od nowa i działa dalej. W drugim płytka jest jakby ciut za mała i zacisk dociśnięty do końca nie trzyma jej idealnie, przez co aparat trochę lata. Pod płytkę można podłożyć kawałek gumy/folii/papieru i wtedy docisk jest już prawidłowy. Używam też Manfrotto i powiem jedno. To o klasę wyższy sprzęt pod względem jakości wykonania, braku niedoróbek i komfortu pracy. Tam się nic nie wyrobiło, nigdzie nie ma luzów itp. Co nie zmienia postaci rzeczy, że 3x tańsze Goldphoto to dla amatora bardzo dobry zakup.
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Ja dzisiaj odebrałem przesyłkę ze statywem.
Niestety do szczęścia trochę mi brakuje. Uszkodzona jest plastikowa klamra zacisku najniższego segmentu jednej z nóg. Żeby zobaczyć, co jest nie tak, zdemontowałem ją. Okazało się, że chyba fabrycznie została zbyt mocno dokręcona, bo plastik od podłużnej główki śruby uszkodził się i odkształcił. Zacisk nie trzyma prawidłowo. Statyw nie nadaje się do użytku. Wysłałem maila do foto-tip i czekam na odpowiedź, czy mam im odesłać do wymiany cały statyw, czy samą klamrę.
Poza tym mankamentem statyw wygląda solidnie. Głowica także. W każdym produkcie może zdarzyć się usterka, więc na razie jestem daleki od uprzedzania się. Zobaczymy jak przebiegnie reklamacja.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Wlasnie to zauwazylem w moim, ze plytka przy zacisnieciu nie jest tak perfekcyjnie trzymana i przy zalozonym aparacie ze szklem mam wrazenie ze wrecz sie buja i jakby zaraz miala z nim wyleciec z glowicy. Plytka Frotki kosztuje 30 zl, jesli bedzie lepiej dzialala to zamienie ja, bo przy obecnej niezaleznie od tego ktora strona ja wloze, to i tak aparat jakby lekko latal. Mnie jak na razie statyw nie zawiodl. Mam dokladnie ten sam zestaw co autor watku. Owszem , mozna Sherpe, ktora jest lzejsza ale... jesli mam i tak dzwigac to te pol kilo nie zrobi roznicy. Jak dla mnie ok. Pewnie kiedys zmienie na Frotki czy inne. Na razie nie uzywam az tak.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Zacisk płytki w GoldPhoto trzeba trochę mocniej docisnąć niż w Manfrotto, wtedy nie ma luzu.
Z tanszych statywow trzeba bylo zainwestowac w Bilore. Elementy metalowe i dobry zacisk plytki w glowicy. Stabilny i bez luzow.
║ 50D i 30D + graty ║
Obiektyw cena bardzo podobna a stabilnośc GF lepsza.
także kupiłem niedawno ten mniejszy model YH314C - z myślą o wyjazdach rowerowych - i także - ogólnie rzecz biorąc - jestem zadowolony z zakupu.
kupowałem w www.foto-net.pl i za YH314C dałem 180,- (gdzie za odpowiednik Manfrotto 190XPROB musiałbym wyłożyć ponad 5 stów).
niemniej jednak nie odważyłem się na zakup głowicy goldphoto i kupiłem oryginał kulowy 486RC2 - rzeczywiście pierwsza klasa wykonania. miałem już pierwszy test bojowy - na plaży w trakcie przenoszenia cała głowica znalazła się w piasku - ale nie zrobiło to na niej żadnego wrażenia, działa i trzyma dobrze (jak na swoje małe rozmiary)
co do nóg i mocowania w statywie GP (widzę, że YH314C ma podobne zaciski i kołki, jak większe modele), to zaciski nóg rzeczywiście wyglądają bardzo solidnie i solidnie działają - trzeba wręcz uważać, żeby sobie palca nie przytrzasnąć, bo obetnie ;-)
jedyny minus to te nakręcane pseudo gumowe grzybki-nóżki: u mnie dwie wykręcają się każda na inną wysokość i wcale nie kryją kolców, trzecia za to z łatwością dała się zupełnie odkręcić i zdjąć. oczywiście można to naprawić przy pomocy młotka i kilku innych narzędzi, ale i tak wg mnie guma jest za twarda i nogi na podłodze nieco się rozjeżdżają.
tu zapożyczone foto od autora wątku - o tych zaciskach i grzybkach była mowa:
pozdro.,
m.
![]()
i do tego głowice GITZO G1276M ze stopu magnezu i mozna z nim robic cuda
![]()
Zestaw drogi ale ma wszystko co mozna chcec i jest stabilny wytrzymalosc do 5 kg.
Aparacik na tym wyglada cudownie
Ostatnio edytowane przez TRUNKS ; 18-01-2008 o 11:44