Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: [MRU] Lubuskie, nietoperze, ciepłe żarełko !!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabuniek Zobacz posta
    PS do kolegi który informuje o zakazie budzenia nietoperzy, masz ogromną racje ale po pierwsze nie cały obiekt jest zamkniety, a po drugie MRU to nie jedyne bunkry. Obiektów umocnionych na wpółwysadzonych jest tu całe mnóstwo, tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać, i one mogą dac wiecej radosci zwiedzania niż przygotowana trasa MRU która jest promowana. Zapraszam a przekonacie się ze warto.
    O ile zrozumaiłem Aque, to chodziło mu nie o formalne zakazy ale o to, że nieplanowane wybudzenie nietoperza w zimie jest dla nich niebezpieczne.
    Bardzo często kończy się dla zwierzęcia śmiercią z głodu.

Pomijając to, że niezależnie od miejsca (czy jest to rezerwat czy nie) niepokojenie tych zwierząt w czasie snu zimowego jest o ile się nie mylę niezgodne z prawem.

Nie mam nic przeciwko imprezom integracyjnym ale ryzykowanie śmierci zwierzaka dla kliku słabych fotek z fleszem po oczach (i kilku PLN dla organizatora) uważam za nieetyczne.

Pozdrawiam
    PM
    Ostatnio edytowane przez pmc ; 19-01-2008 o 14:57

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Około 37,5 tys. gacków zimuje w bunkrach MRU

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...AT08/922272251

. - To o 600 więcej niż przed rokiem - zaznaczają uczestniczy sobotniego liczenia nietoperzy.

Bunkry w okolicach Międzyrzecza i Lubrzy to największa w Europie zimowa sypialnia nietoperzy. Dlatego w 1980 r. w ich północnej części utworzono rezerwat Nietoperek, który w 1998 r. rozszerzono na całe podziemia. W sobotę 52 naukowców z sześciu państw doliczyło się tam 37,5 tys. skrzydlatych ssaków.

- To 600 o więcej, niż przed rokiem. Dokładne wyniki poznamy w poniedziałek, kiedy otrzymam szczegółowe raporty od wszystkich grup uczestniczących w badaniach - zaznacza dr Tomasz Kokurewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który od 1998 r. organizuje akcje liczenia mopków i gacków hibernujących w poniemieckich bunkrach.

Liczba skrzydlatych lokatorów MRU zdumiała Angielkę Shirley Thompson z Bat Conservation Trust. - U nas 70 nietoperzy w jednym miejscu to sensacja. A tutaj widziałam skupiska liczące ponad sto osobników - mówi.
    promocja

Naukowcy musieli przeprowadzić badania w ciągu jednego dnia, gdyż wystarczy niewielki hałas czy podświetlenie latarką, żeby obudzić gacki z zimowego snu. - Dlatego nie należy ich niepokoić podczas snu zimowego. Po każdym wybudzeniu wzrasta metabolizm i nietoperze zaczynają spalać zgromadzony jesienią tłuszcz. Wystarczy kilka takich nieplanowanych pobudek i zdechną z głodu. - wyjaśnia dr Mateusz Ciechanowski z Gdańska.

Podziemia MRU to labirynt korytarzy o łącznej długości 32 km, dlatego naukowcom pomagali przewodnicy z tras turystycznych w Boryszynie i Pniewie. Po co te badania? - Ich wyniki to barometr, który wskazuje kondycję polskich nietoperzy. Poza tym na ich podstawie wojewódzki konserwator przyrody zdecyduje, czy turyści będą mogli zwiedzać podziemne trasy turystyczne także zimą - wyjaśnia dr T. Kokurewicz.

NAJWIĘKSZA NOCLEGOWNIA

Bunkry MRU to największe w Europie zimowe siedlisko nietoperzy. Hibernuje tam 13 spośród 25 gatunków występujących w Polsce. M.in. bardzo rzadkie nocki Bechsteina i nocki łydkowłose. Nietoperze przyciąga panująca w podziemiach wysoka wilgotność i stała temperatura oscylująca w granicach 9-11 stopni Celsjusza. Przyrodnicy podkreślają, że wszystkie gatunki nietoperzy oraz ich siedliska objęte są ochroną.

sabuniek
    Guest

Domyślnie

To wszystko prawda co piszecie o nietoperzach śpiacych w bunkrach i też jestem za tym by ich nie budzić bo to dla nich pewna śmierć. Dlatego też ja chodze tylko po cześciowo wysadzonych bunkrach które mają max 1 lub 2 kondygnacje w dół. Możecie być pewni że nikogo niezbudzimy (conajwyżej jakiś żulków tam pijących winka patykiem pisane). Będąc dwa tyg temu na takiej małej wycieczce mającej na celu zwiedzenie kilku małych bunkrów natknęliśmy sie na 2 śpiace nietoperze. Odbyliśmy też miłą i pouczającą rozmowe z panami którzy akurat je liczyli. Tak wiec nie ma żadnej obawy przed konsekwencjami prawnymi, ani też przed kacem moralnym że zabilismy jakieś nietoperze.

Domyślnie

a planujecie tylko MRU czy jest w planach cos jeszcze, w pierszym poscie byla mowa o elektrowi i mostach ? jakis plan tej imprezy bedzie ?
    Canon | Tamron | Velbon | Kingston | no i Sigma
    Opuszczone & fotografia & fotomodelki

sabuniek
    Guest

Domyślnie

Plan jak najbardziej przygotuje, oraz kosztorys ale jak narazie to ciągle jestem negowany i postrzegany jako chciwy morderca nietoperzy więc zastanawiam sie czy jest sens organizowania takowej imprezy.

Domyślnie

a moze oni wszyscy zle zrozumieli temat tego watku....

"Lubuskie, Nietoperze, ciepłe żarełko !!!"

wiesz... jak sie czasami cos wezmie zbyt doslownie.....

bede zatem czekal na rozwoj wypadkow:P

ps.

tylko sie pospieszyc musicie bo jak sie pobudza to wam pouciekaja te cieple zarelka
    Canon | Tamron | Velbon | Kingston | no i Sigma
    Opuszczone & fotografia & fotomodelki

sabuniek
    Guest

Domyślnie

Naprawde nie chce mi sie juz nic wyjaśniać. czekam na chętnych do 31 stycznia. jak nie bedzie nic konkretnego to sobie odpuszczamy.

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Najpierw przedstaw konkretny kosztorys, wówczas będziemy się deklarować
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

sabuniek
    Guest

Domyślnie

A prosze bardzo
    Ja widze to tak.

Przyjazd w sobote rano, zakwaterowanie i ruszamy na bunkry.
    Zejdzie nam tam min kilka ładnych godzinek, obiad proponuje w lesie, czyli wojskowa grochów z wkładką. Ciąg dalszy zwiedzania fotografowania i poszukiwania bunkrów.

Z dodatkowych atrakcji proponuje albo starcie w zabawie Paintball lub rajd nawigacyjno-turystyczny, a może jedno i drugie bo przed nami jeszcze niedziela.

Zbiorowego wyżywienia nie proponuje. obok jest restauracja, a domkach wpełni wyposażona kuchnia, przed domkiem grill więc każdy coś dla siebie znajdzie.

W niedziele mozemy wybrać sie na most obrotowy i starą rosyjską baze atomową lub zając sie właśnie tym rajdem gdyz napewo nie uda nam sie wszystkiego w sobote wykonać.

Teraz koszty: nocleg, wyżywienie na bunkrach oraz przewodnik po otwartej trasie turystycznej, paintball i rajd turystyczno nawigacyjny (mam nadzieję że wszyscy wiedzą o co mi chodzi-takie strzałki opisujące trase) całość 170PLN/os kalkulacja przy 15 os, im nas więcej to i cena spada.

Cena wydaje mi sie dość atrakcyjna ale napiszcie co o tym myślicie i co warto by dodać.
    Ostatnio edytowane przez sabuniek ; 22-01-2008 o 15:53

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Tylko jak tu strzelać z aparatem w ręce? A może starcie Canon vs. ASG?

Dość tych żartów. Ogólnie spoko. Mi się pomysł z paintballem podoba, koszta do przyjęcia. Generalnie jestem na tak
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów