To filtr z jakim współczynnikiem jest najlepszy na początek?
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
cena nie ma dla mnie wiekszego znaczenia, akustyk napisal zeby wziac x8 bo niedrogi, a ja sie pytam, ktory wziac na poczatek, zeby dobrze zrozumiec istote.
Witam,
A czy ktos mial stycznosc z takowym filtrem:
http://www.studyjne.com/product_info...products_id=74
Daje on mozliwosc zmiany swiatla od nd2 az do nd400!
Pytanie tylko czy jesli cos jest do wszystkiego to jest...?!?!
Cena niezbyt przystepna, no ale...
Czy ktos mial stycznosc z takim filtrem i moze cos o nim napisac?
Pozdrawiam,
Marcin
Nie zadałeś sobie nawet trudu poszukania forum ? jasne i tak ktoś zrobi to za Ciebie
LINK
5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL
Oj Kolego... zadalem po prostu nie znalazlem.. niee zakladalem nowego topicu, podlaczylem sie pod stary.. Az tak Cie to mierzi? Jest przeciez sroda, rano, dwa dni do weekendu.. Wez sie w garsc i nie daj sobie zepsuc poranka taka *******a
Dzieki za linka!
Pozdrawiam,
Koledzy, pozwolę sobie poruszyć jeszcze temat, acz w innej kwestii..
Czy ND8 zmniejsza rozdzielczość obrazu??
Otóż potrzebuje nd8, kupiłem niedawno zestaw kilku filtrów, w tym ten właśnie tam był, było to firmy DigitalKing czy jakoś tak (takie za 90zł komplet chyba), tylko co się okazało ten filtr szary degraduje nie tylko światło ale i ostrość, jakież było zdziwienie jak niezależnie czy F2 czy F9 na zdjeciach była papka :/ odsprzedałem to to od razu, ale nie ma siły filtr mi potrzebny i teraz nie wiem czy to tak jest zawsze czy może takie Hoya albo Marumi nie będą już rzutowały na ostrość?? Mógłby to ktoś sprawdzić u siebie?