Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Konwertery 2x do FD

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mort_subite Zobacz posta
    W ogóle założenie było takie, żeby "jechać" na samych stałkach, ale uniwersalny zoom jest jednak nieoceniony, gdy - z różnych względów - nie można się wozić z torbą szkła. To ma być przyjemne hobby, nie siłownia
    Niby tak - ale stalki FDnew sa naprawde male. Ulozone jedna na druga np. 35/2.0 50/1.4 100/2.8 zajmuja nie wiele wiecej miejsca niz np. 35-105/3.5, a wagowo tylko ciut wiecej - nie mowiac juz o wersjach 35/2.8 czy 50/1.8.
    Kazdy bawi sie tym czym lubi.

Apropos sprzętu na Adaptall2 - ostatnio na eBay poszedł za ponad 150 GBP fajny obiektyw: SP 70-150/2.8 Soft. Sądząc z opisu.
    Slyszalem jednak w dobie obrobki na komputerze chyba coraz mniejszy jest sens stosowania tych softow.

Chodzi mi konkretnie o zmienną skalę odwzorowania - czy jest to używalne li i jedynie ze stałką 50mm,
    Raczej tylko ze stalka go uzytkowalem. Nie wiem jak duzo zyskam na skali z innymi szklami - musze sprawdzic to ci napisze. Samo TC 2x daje 2x wieksze powiekszenie w kadrze, a dochodzi jeszcze wyciag.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Vivitara makrokonwertera nie posiadałem, posiadam natomiast Panagora, ktory nie ostrzy na nieskończoność, ale testy przeszedł znakomicie z Zuiko 1,4/50. Nie brałem go nigdy w teren do konkretnej roboty, bo mam "wysyp" optyki macro i ze wszystkiego preferuję Cosinę 3,5/100 mm (wobec: Kiron 2,8/105- już sprzedany, Tamron 2,8/90 i ten konwerter plus inne szkła z funkcją macro od 1:2,5 lub 1:3). Obiektyw ustawia się na nieskończoność i wtedy skala odwzorowania wynosi od 1:10 do 1:1 bez żadnej zmiany wymiarow zestawu, a gdy wyciągniemy obiektyw na minimalną odległość ostrzenia, to skala odwzorowania też wzrasta, ale nie umiem odpowiedzieć, o ile dokładnie (jak znajdę czas, to sprawdzę). Z innymi obiektywami konwerter też działa, ale osiągi już nie są tak spektakularne w odniesieniu do skali odwzorowania. Dawno go w rękach nie miałem:-? Jednakże, ponieważ konwerter ściemnia, to zastosowanie stałki o świetle 1,4 lub 1,8 ma sens, a już inna optyka o świetle np. 2,8 czy 3,5 jest praktycznie niemożliwa do stosowania z dalmierzem klinowym.

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie TC Kirona x2.
    Jakie różnice są pomiędzy następującymi modelami?
    Kiron 2x Match Mate MC a Kiron 2x MC7.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Szczerze mówiąc-nie wiem nic na pewno, ale nazwa tego drugiego sugeruje układ 7-o soczewkowy, a skoro się czymś różnią, to ten pierwszy jest zapewne 4-o soczewkowy, czyli zapewne tańszy i gorszy optycznie. Ale za to lżejszy;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Szczerze mówiąc-nie wiem nic na pewno, ale nazwa tego drugiego sugeruje układ 7-o soczewkowy, a skoro się czymś różnią, to ten pierwszy jest zapewne 4-o soczewkowy, czyli zapewne tańszy i gorszy optycznie. Ale za to lżejszy;-)
    Raczej nie, oba wygląd zewnetrzny mają taki sam. 4-o soczewkowe są mniejsze od 7-mio. Jedyna różnica jaką zauważyłem (poza napisem oczywiście:-)) to taka, że w MC7 jest większa soczewka od strony obiektywu.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soviet Zobacz posta
    ... w MC7 jest większa soczewka od strony obiektywu.
    To dobrze, ten bierz:grin:
    Większa soczewka oznacza bardziej zwartą wiązkę światła na wylocie- promienie będą bardziej prostopadle padały na kliszę, pewnie zniekształcenia geometryczne, strata rozdzielczości na brzegach, aberracje chromatyczne i winietowanie też będą mniejsze- na pewno na pełnej dziurze obiektywu da się to pozytywnie odczuć.

Domyślnie

Tak się atsf zastanawiam nad tym co napisałeś patrząc na rysunki Canonowskich TC. 2X-A ma mniejsze soczewki od 2x-B. Ja potrzebuje TC do ogniskowej 300 więc teoretycznie lepszy był by Kiron 2x Match Mate MC... Oczywiście nie należy zakładać że Kirony mają podobną budowe optyczną jak Canonoskie TC. Stoje przed wyborem i cholera głowa kwadratowa

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Jak pisałem, nie jest mi znana róznica pomiędzy oboma tymi modelami Kirona, nawet się zastanawiam, czy w ogóle Kino robiłoTC 4-o soczewkowe po nazwą Kiron. Czy tu aby nie wchodzi w grę to, że jeden z nich jest makrokonwerterem, a drugi zwykłym telekonweterem? Bo jeżeli tak, to ten macro, z pierścieniem zmiany skali odwzorowania jest ponoć znakomity, bodajże lepszy od zwykłego.

Domyślnie

Nie, oba wyglądają identyko.
    Kiron 2x Match Mate MC

Domyślnie

atsf, zrobiłęm tak jak napisałeś - wymieniłem na ten z większą soczewką (MC7) ODLOT :-D Dziękuję Ci bardzo za pomoc :-)

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów