wrzuciles ten drogi przyklad jak ja pisalem z drogim przykladem sie zgadzam w 100% z pierwszym w 100% sie nie zgdazam :-)
wrzuciles ten drogi przyklad jak ja pisalem z drogim przykladem sie zgadzam w 100% z pierwszym w 100% sie nie zgdazam :-)
Uwierz mi, ze tylko w teoriiZamieszczone przez p13ka
Rozgryzalem ten temat ostatnio, tego szkla nie sposob uzywacNie zappomnij o jednej podstawowej sprawie - zaleznosci miedzy skala, odlegloscia ostrzenia i wyciagiem obiektywu sa stale. Czyli: zeby zwiekszyc skale musisz zwiekszyc wyciag, a to sprawia, ze drastycznie maleje ci odleglosc obiektowa.
Koniec koncow wychodzi na to, ze do osiagniecia skali np. 5:1 potrzebne jest niemal dotkniecie obiektu przednia soczewka ;-) nie pamietam dokladnie, ale MP-E 65 osiaga skale 5:1 z odleglosci paru cm... troche to malo do focenia robaczkow ;-)
Bylaby prawda, gdyby w przypadku obydwu obiektywow odleglosc obiektowa, z jakiej uzyskuje sie skale 1:1, bylaby taka sama. I taka dokladnie sytuacja jest w przypadku obiektywu 100mm przypietego do analoga (FF) i APS-C (crop x1.6).Zamieszczone przez Tomasz Golinski
OK, nie ma sensu dalej tego ciagnac - wszyscy (a przynajmniej wiekszosc z nas ;-) ) wiemy o co chodzi, tylko niepotrzebnie wplatalem w to analogie do ogniskowych i stad sie wywolala kolejna (nie pierwsza i nie ostatnia zapewne) dyskusja :-)
Ja to wiem. Nawet do głowy mi nie przyszło focenie robaczków tym szkłem jednak do jakichś tycich drobiazgów to jest idealny. Nie przychodzi mi teraz głowy co akurat miałbym nim strzelać (broń Boże nie zamierzam go mieć bo dla mnie jest kompletnie nieprzydatny) ale niewątpliwie ten obiektyw jest jedyny w swoim rodzaju.Zamieszczone przez kavoo
A apropo makrofotografi to tu jest wyjaśnione dość dobrze co i jak ze skalami odwzorowania i różnymi sposobami robienia zdjęć makro:
http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php
:wink:
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
Nie taki znowu on jedyny ;-) Jest jeszcze MINOLTA, choc nie oferuje tak duzego powiekszenia. Ale przeznaczenie i filozofia dokladnie takie same.Zamieszczone przez p13ka
Oj kavoo, więc jednak jest jedyny w swoim rodzaju bo, cytuję za http://www.foto.com.pl/teksty/obiektywy8.html :Zamieszczone przez kavoo
">Rewelacyjny<, bo jako jedyny na świecie bez pomocy dodatkowych akcesoriów daje skalę odwzorowania aż pięciokrotnie przekraczającą naturalną, ponadto pracuje przy pełnym otworze automatycznej przysłony, a jego optyka daje bardzo wysoką jakość obrazu."
Jesli jako kryterium wezmiemy skale 5:1 to jest jedyny. Jesli natomiast jako kryterium ustalimy przeznaczenie szkla pod tytulem "obiektyw o waskiej specjalizacji, zaprojektowany do uzyskiwania duzych powiekszen bez dododatkowych akcesoriow", to Minolta tez sie lapie.
Oczywiscie, jesli chodzi i mozliwosci, jest troche uboga ;-) przy Canonku, ale nie zmienia to faktu, ze jest to szklo zaprojektowane do takich samych zastosowan co MP-E ;-)
Niech Ci będzie. Canon jest jedyny w swoim rodzaju ze względu na uzyskiwaną skalę ale nie jedyny jeżeli chodzi o przeznaczenie. Może być?![]()