Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: Najlepszy obiektyw makro?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

wrzuciles ten drogi przyklad jak ja pisalem z drogim przykladem sie zgadzam w 100% z pierwszym w 100% sie nie zgdazam :-)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Natomiast bardzo mi się podoba (na razie w teorii) cudeńko
    Canon MP-E 65 f/2.8 1-5x
    Uwierz mi, ze tylko w teorii

Rozgryzalem ten temat ostatnio, tego szkla nie sposob uzywac Nie zappomnij o jednej podstawowej sprawie - zaleznosci miedzy skala, odlegloscia ostrzenia i wyciagiem obiektywu sa stale. Czyli: zeby zwiekszyc skale musisz zwiekszyc wyciag, a to sprawia, ze drastycznie maleje ci odleglosc obiektowa.
    Koniec koncow wychodzi na to, ze do osiagniecia skali np. 5:1 potrzebne jest niemal dotkniecie obiektu przednia soczewka ;-) nie pamietam dokladnie, ale MP-E 65 osiaga skale 5:1 z odleglosci paru cm... troche to malo do focenia robaczkow ;-)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    KAvoo, to jest oczywiste, ale ty pisales, ze z lensem 100 i 180 przy skali 1:1 na tym samym body dostane inny obraz! A to nieprawda.
    Bylaby prawda, gdyby w przypadku obydwu obiektywow odleglosc obiektowa, z jakiej uzyskuje sie skale 1:1, bylaby taka sama. I taka dokladnie sytuacja jest w przypadku obiektywu 100mm przypietego do analoga (FF) i APS-C (crop x1.6).

OK, nie ma sensu dalej tego ciagnac - wszyscy (a przynajmniej wiekszosc z nas ;-) ) wiemy o co chodzi, tylko niepotrzebnie wplatalem w to analogie do ogniskowych i stad sie wywolala kolejna (nie pierwsza i nie ostatnia zapewne ) dyskusja :-)

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Koniec koncow wychodzi na to, ze do osiagniecia skali np. 5:1 potrzebne jest niemal dotkniecie obiektu przednia soczewka ;-) nie pamietam dokladnie, ale MP-E 65 osiaga skale 5:1 z odleglosci paru cm... troche to malo do focenia robaczkow ;-)
    Ja to wiem. Nawet do głowy mi nie przyszło focenie robaczków tym szkłem jednak do jakichś tycich drobiazgów to jest idealny. Nie przychodzi mi teraz głowy co akurat miałbym nim strzelać (broń Boże nie zamierzam go mieć bo dla mnie jest kompletnie nieprzydatny) ale niewątpliwie ten obiektyw jest jedyny w swoim rodzaju.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

A apropo makrofotografi to tu jest wyjaśnione dość dobrze co i jak ze skalami odwzorowania i różnymi sposobami robienia zdjęć makro:

http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php

:wink:
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    ale niewątpliwie ten obiektyw jest jedyny w swoim rodzaju.
    Nie taki znowu on jedyny ;-) Jest jeszcze MINOLTA, choc nie oferuje tak duzego powiekszenia. Ale przeznaczenie i filozofia dokladnie takie same.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Thumbs down

Bylaby prawda, gdyby w przypadku obydwu obiektywow odleglosc obiektowa, z jakiej uzyskuje sie skale 1:1, bylaby taka sama. I taka dokladnie sytuacja jest w przypadku obiektywu 100mm przypietego do analoga (FF) i APS-C (crop x1.6).
    No i pod warunkiem, że 2+2=8. Ale w fotografii nie takie rzeczy się zdażają. Więc powtórzę: to jest niemożliwe!
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie taki znowu on jedyny ;-) Jest jeszcze MINOLTA, choc nie oferuje tak duzego powiekszenia. Ale przeznaczenie i filozofia dokladnie takie same.
    Oj kavoo, więc jednak jest jedyny w swoim rodzaju bo, cytuję za http://www.foto.com.pl/teksty/obiektywy8.html :
    ">Rewelacyjny<, bo jako jedyny na świecie bez pomocy dodatkowych akcesoriów daje skalę odwzorowania aż pięciokrotnie przekraczającą naturalną, ponadto pracuje przy pełnym otworze automatycznej przysłony, a jego optyka daje bardzo wysoką jakość obrazu."

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli jako kryterium wezmiemy skale 5:1 to jest jedyny. Jesli natomiast jako kryterium ustalimy przeznaczenie szkla pod tytulem "obiektyw o waskiej specjalizacji, zaprojektowany do uzyskiwania duzych powiekszen bez dododatkowych akcesoriow", to Minolta tez sie lapie.
    Oczywiscie, jesli chodzi i mozliwosci, jest troche uboga ;-) przy Canonku, ale nie zmienia to faktu, ze jest to szklo zaprojektowane do takich samych zastosowan co MP-E ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niech Ci będzie. Canon jest jedyny w swoim rodzaju ze względu na uzyskiwaną skalę ale nie jedyny jeżeli chodzi o przeznaczenie. Może być?

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów