Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Najlepszy obiektyw makro?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liska
    To według Was, który? Na razie cieszę się bardzo moim 100/2.8, ale chciałabym móc pomarzyć o jeszcze lepszym obiektywie do fotografowania przyrody.
    Wracając do meritum, każdy chwali to z czym miał/ma styczność. Ja tradycyjnie będę polecał Sigmę 180/3.5 Macro HSM. Długa ogniskowa i min. odległość ostrzenia 48 cm, odwzorowanie 1:1 oraz bardzo dobre parametry optyczne zapewniają, że tym szkiełkiem można rewelacyjne fotki strzelać płochliwym (i nie tylko) obiektom.
    A chociażby taką:

Natomiast bardzo mi się podoba (na razie w teorii) cudeńko
    Canon MP-E 65 f/2.8 1-5x

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Natomiast bardzo mi się podoba (na razie w teorii) cudeńko
    Canon MP-E 65 f/2.8 1-5x
    Uwierz mi, ze tylko w teorii

Rozgryzalem ten temat ostatnio, tego szkla nie sposob uzywac Nie zappomnij o jednej podstawowej sprawie - zaleznosci miedzy skala, odlegloscia ostrzenia i wyciagiem obiektywu sa stale. Czyli: zeby zwiekszyc skale musisz zwiekszyc wyciag, a to sprawia, ze drastycznie maleje ci odleglosc obiektowa.
    Koniec koncow wychodzi na to, ze do osiagniecia skali np. 5:1 potrzebne jest niemal dotkniecie obiektu przednia soczewka ;-) nie pamietam dokladnie, ale MP-E 65 osiaga skale 5:1 z odleglosci paru cm... troche to malo do focenia robaczkow ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Koniec koncow wychodzi na to, ze do osiagniecia skali np. 5:1 potrzebne jest niemal dotkniecie obiektu przednia soczewka ;-) nie pamietam dokladnie, ale MP-E 65 osiaga skale 5:1 z odleglosci paru cm... troche to malo do focenia robaczkow ;-)
    Ja to wiem. Nawet do głowy mi nie przyszło focenie robaczków tym szkłem jednak do jakichś tycich drobiazgów to jest idealny. Nie przychodzi mi teraz głowy co akurat miałbym nim strzelać (broń Boże nie zamierzam go mieć bo dla mnie jest kompletnie nieprzydatny) ale niewątpliwie ten obiektyw jest jedyny w swoim rodzaju.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    ale niewątpliwie ten obiektyw jest jedyny w swoim rodzaju.
    Nie taki znowu on jedyny ;-) Jest jeszcze MINOLTA, choc nie oferuje tak duzego powiekszenia. Ale przeznaczenie i filozofia dokladnie takie same.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Nie taki znowu on jedyny ;-) Jest jeszcze MINOLTA, choc nie oferuje tak duzego powiekszenia. Ale przeznaczenie i filozofia dokladnie takie same.
    Oj kavoo, więc jednak jest jedyny w swoim rodzaju bo, cytuję za http://www.foto.com.pl/teksty/obiektywy8.html :
    ">Rewelacyjny<, bo jako jedyny na świecie bez pomocy dodatkowych akcesoriów daje skalę odwzorowania aż pięciokrotnie przekraczającą naturalną, ponadto pracuje przy pełnym otworze automatycznej przysłony, a jego optyka daje bardzo wysoką jakość obrazu."

Uprawnienia umieszczania postów