Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Najlepszy obiektyw makro?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Liska
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Najlepszy obiektyw makro?

To według Was, który? Na razie cieszę się bardzo moim 100/2.8, ale chciałabym móc pomarzyć o jeszcze lepszym obiektywie do fotografowania przyrody.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liska
    To według Was, który? Na razie cieszę się bardzo moim 100/2.8, ale chciałabym móc pomarzyć o jeszcze lepszym obiektywie do fotografowania przyrody.
    Ja nie mam żadnego ale gdybym kupował, to chyba jednak Tamrona 90 f/2.8 SP Di

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Ja nie mam żadnego ale gdybym kupował, to chyba jednak Tamrona 90 f/2.8 SP Di
    a ja pochwalę i oczywiście polecę swój: Sigma 105/2.8 EX

nie wiem co prawda jak współpracuje z APS ale z analogiem mnie zachwyca
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liska
    Nie piszesz jakie body. Jak 1.6 crop to i EF-S 60mm f/2.8 i EF 100mm f/2.8.
    Pierwsze dlatego, że optymalizowane pod cyfrę. Dugie ze względu na zasięg.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Nie piszesz jakie body. Jak 1.6 crop to i EF-S 60mm f/2.8 i EF 100mm f/2.8.
    Pierwsze dlatego, że optymalizowane pod cyfrę. Dugie ze względu na zasięg.
    No wlasnie nie jestem tego taki pewien ;-) Wg specyfikacji i testow w naturze EF 100/2.8 Macro ostrzy z odleglosci minimum 31cm (odleglosc obiekt-plaszczyzna materialu swiatloczulego), czyli z odleglosci ok. 15cm - zmierzylem ;-) - miedzy obiektem a przednia soczewka.

Natomiast EF-S 60/2.8 Macro wg specyfikacji (testow nie robilem bo nie posiadam takowego) ostrzy z odleglosci minimum 20cm od przedniej soczewki. Tak wiec "maly" ma wieksza odleglosc ostrzenia, przy ktorej osiaga skale 1:1.

Ergo - choc ciezko mi cos takiego przez gardlo przechodzi - EF-S 60/2.8 macro sprawia wrazenie lepszego wyboru niz EF 100/2.8 Macro. Oczywiscie przy zalozeniu, ze mamy do czynienia z korpusem APS-C, ktory posiada bagnet EF-S ;-)

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    No wlasnie nie jestem tego taki pewien ;-) Wg specyfikacji i testow w naturze EF 100/2.8 Macro ostrzy z odleglosci minimum 31cm ....

Natomiast EF-S 60/2.8 Macro wg specyfikacji (testow nie robilem bo nie posiadam takowego) ostrzy z odleglosci minimum 20cm od przedniej soczewki. ...
    Wez tylko poprawke na to ze porownujesz odleglosci 100mm dla pelnej klatki analoga a 60 dla "klatki" cyfry. Jak zalozysz obydwa obiektywy to okaze sie ze ze 100mm dostaniesz z tych 30 cm skale odwzorowania 1,6:1 albo standardowe 1:1 ale z odleglosci okolo 45cm (to tak na szybki z szacunkow, nie mam w tej chwili obiektywu pod reka).

Pozdrawiam
    CYNIG

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Jak zalozysz obydwa obiektywy to okaze sie ze ze 100mm dostaniesz z tych 30 cm skale odwzorowania 1,6:1
    Watpie.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Watpie.
    kavoo, sprawdz. 100mm podpiety pod body z APS-C potrafi wypelnic kadr obiektem o dlugosci 22mm, czyli daje wieksza skale odworowania niz w przypadku podpiecia go pod body analogowe

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Watpie.
    OK, moja wina, zbyt duzy skrot myslowy. Zmieniam "skala odwzorowania" na "wypelnienie klatki" fotografowanym obiektem - teraz OK?

A nawiazujac do zdania Kavo o roznicy w zdjeciu robionym 100 i 180 ze skala 1:1 to ma on 100% racji. Obiekt glowny (tan ktory ma byc w 1:1 ) bedzie taki sam ale cale tlo bedzie juz inne. po prostu bedzie wystepowala inna perspektywa.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Natomiast EF-S 60/2.8 Macro wg specyfikacji (testow nie robilem bo nie posiadam takowego) ostrzy z odleglosci minimum 20cm od przedniej soczewki. Tak wiec "maly" ma wieksza odleglosc ostrzenia, przy ktorej osiaga skale 1:1.
    Update.

Jako, ze tak zwane zrodlo prawdy (czyt. www.canon.com ;-) ) opisalo EF-S 60/2.8 mocno "w domysle", nalezy zaznaczyc, iz minimalna odleglosc ostrzenia wynosi 20cm, ale liczac od powierzchni materialu swiatloczulego. Sam obiektyw ma dlugosc ca. 7cm, wiec nalezy sie spodziewac, ze skale 1:1 osiaga z odleglosci ca. 12cm od przedniej soczewki.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów