co chcesz fotografowac ? Jak 1 postac to starcza nawet 2 lampy + 1 odblysnik.
Idealnie 3 lampy + odblysnik (chinskie robia bardzo porzadne te 5in1 110cm).
Statywy tlumione powietrzem + ramie do odblysnika ze zwyklym statywem (w miare ciezkim) + pare workow z piaskiem (malych) do dociazania statywow.
2-3 softboxy - np oktagonalny 120-150cm, kwadrat lub prostokat 100x100 lub 60x120 i siakis maly. Do sofboxow Gridy (siatki) do kierunkowania swiatla by nad nim zapanowac).
Do tego zwykle klosze 60-90 stopni + plaster miodu, siakis tani "barn door" z paroma zelowymi filtrami do zabawy.
Nakladka do spot'a (taka tubka do kondensowania swiatla w jeden punkt/obszar)
Siakies wieszadlo do tla.. moze byc na sciane lub bardziej mobilne, przenosne. Obowiazkowo statywy tlumione potwierzem (air dump). Do tego tla... z doswiadczenia tylko papierowe lub grube biale winylowe *jak potrzeba.
Papier to tylko jak podloge masz twarda (nie dywan) o ile zamierzasz go wciagac pod modela/modelke.
Firmy lamp wg mojego subiektywnego doswiadczenia to: (w kolejnosci od tych super po te takie se) Bowens, Elinchrom, Elfo, Interfit lub Alienbees (o ile uda ci sie je kupic) Z innymi nie mam doswiadczenia wiec sie nie wypowiadam.
Polecam zestaw Bowensa 3 glowicowy 500Ws sztuka. Tylko sprzedaj parasolke i kup softa. Mozna upolowac na ebay relatywnie tanio (ebay uk)
PS zanim zapytales powinienes podac budzet, cel posiadania studia, warunki lokalowe
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
odnosnie przenosnego systemu zawieszania tel to polecam Giotto...
Wg mnie statywy bija manfrotto, rura pozioma 3 metrowa nie zgina sie przy papierowym tle, przy vinylowym tylko lekko (vinylowe moje ma lekko 25kg) do tego mozna dokupic klemy chwytajace, ktore oszczedza miejsca przy rozstawianiu statywow w domu. Klemy wwierca sie we sciane![]()
Wiec w domu, nie tracimy miejsca na rozstawianie nog statywu.