-
Dopiero zaczyna
Odp: studio - flash czy oswietlenia stale?
Zestaw parasolka + soft to dobry pomysł, z jednym ale - w wielu przypadkach najfajniejsze efekty daje strip, a nie softbox oktagonalny/kwadratowy. Chociaż generalnie najlepiej mieć oba
.
Zgadzam się też z przedmówcami, że rozmiar 90-120 cm jest znacznie lepszy i tu wychodzi kolejna zaleta stripa - „zużywa” mniej mocy lampy – powierzchnia stripa 30x120 jest ponad 3x mniejsza niż octy 120, dodatkowo zajmie mniej miejsca, co w ograniczonej przestrzeni jest zaletą nie do pogardzenia.
I jeszcze jedno, przy błyskaniu w bardzo małym pomieszczeniu największym problemem mogą być odbicia od ścian, jeśli potrzebujesz miękkiego światła to generalnie plus (chociaż tracisz nieco kontroli nad światłem), ale jeśli chcesz ukierunkować światło, a wszystko się od wszystkiego odbija to zaczyna się zabawa. Polecam zainwestować w ze dwa „murzyny” – czasem wystarczy czarna blenda, od biedy duża czarna koszulka na kiju od szczotki
.
W kwestii lampy studyjno-plenerowej - nie wiem jakim budżetem dysponujesz, ale polecam Ci Profoto A1. Miałem okazję testować ją jakiś czas i komfort pracy jest niesamowity. Po pierwsze ma pilota, po drugie lampa sama w sobie daje dużo bardziej równomierne i przyjemniejsze światło niż jakakolwiek inna lampa reporterska, po trzecie jest naprawdę mocna jak na ten rozmiar - mocniejsza od 600EX II.
Uprawnienia umieszczania postów