Koszt foli żaden a wole nie pluć sobie później w brodę że nie założyłem. Żadne wynalazki mnie nie interesują folia wystarcza w zupełności.
Koszt foli żaden a wole nie pluć sobie później w brodę że nie założyłem. Żadne wynalazki mnie nie interesują folia wystarcza w zupełności.
Wszystko zależy od tego co i gdzie robimy, czasami warto sprzęt zabezpieczyć. Po sobotnim rajdzie off-road'owym już prawie wysyłałem 40D do serwisu po tym jak na body trafiła grudka mokrego piasku - efekt: zgrzyty przy obracaniu kółkiem i zablokowany przycisk 'set' :sad: Zabawa ze szpilką i cienkimi drucikami uzdrowaiła body, ale chętnie bym założył coś co realnie uszczelni aparat.
Na wyświetlacz też bym nakleił folię ale matową, wkurza mnie jak patrząc na niego widzę własną facjatę. Wolę aparat bez lusterka :-)
Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)
www.image-sport.net moja www
www.imagesport.digart.pl prace
www.facebook.com/imagesportnet
7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7
odświeże trochę temat bo miałem aparat z takim czymś w ręku http://www.allegro.pl/item400037415_..._promocja.html
i pal sześć o ochronę lcd ale w słońcu ten daszek umożliwia podgląd fotki i wygląda to całkiem nieżle tylko cena mogłoby to kosztować 20zł to bym sobie zafundował ;-)
Ja na moim 300D na ~30 tyś. zrobionych zdjęć mam jakieś 15 rysek długości 2-3 mm i szerokości około 0,1 czy może raczej 0,05 mm (trudno na oko ocenić) i jedną większą, ale aparat dużo przeżył. Jak się tych rys nie szuka to trudno jest je zobaczyć i w ogóle nie przeszkadzają w używaniu aparatu.
Aparat z innej ligi niż "dwucyfrowe", ale powierzchnia tego czegoś, co przykrywa LCD wygląda na taką samą.
szkoda ze canon nie ma takich oslon na lcd jak nikon daje seryjnie, a co do camera armor to chyba lampy nie mozna podpiac z tym ubranym na aparat
[SIGPIC][/SIGPIC]
Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX
Nie wiem czy pomogę, ale spróbuję w temacie.
Przerobiłem kilka folii, ale na koniec dałem się przekonać Maciomanowi.
Przy 30D nie założyłem folii, i żałuję, bo dorobiłem się nie wiem jakim cudem rysy na środku dosyć wyraźnej. Wiem, nie wpływa to na zdjęcia, ale wiecie jak jest.
Egzamin zdała folia Brando z serii UltraClear. Folia antystatyczna, wielokrotnego użytku.
Koszt jednego arkusika to ok 26-29 zł na allegro. Sprawdzamy jaką przekątną ma nasz LCD, a potem szukamy odpowiednika ( folie te są robione głównie do palmtopów ). Ja np do 5D zamówiłem folię Brando od SE p990. Pasuje bez przycinania, niemal idealnie ( tzn zasłania cały ekran, ale dochodzi do połowy dolnego napisu canon.
Praktycznie jest nie do zauważenia, przy tym nie psuje jakości obrazu nic a nic.
Szczerze każdemu polecam.