Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: wada wzroku-korekcja

Domyślnie

znam ten ból. m.in. dlatego zrezygnowalem z m42. bez okularow ani rusz /w moim przypadku/.

Domyślnie

damy rade trzeba dorobic u optyka, tylko nigdzie nie moge znalezc "na wzor"...
    jak ktos ma to moze zrobi zdjecia...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    cholernie niewygodnie :/
    A ja jakoś nie zauważyłem żadnego dyskomfortu. Ani w eos33 ani 350d ani zenitach ani zorkach. Co jest niewygodnie, bo nie rozumiem ... ?

Mirek B.
    Guest

Domyślnie

Ja też mam astygmatyzm I zgodzę się z poprzednikami - w okularach focenie jest cholernie niewygodne, zawsze je zdejmuje i zdaje się na AF, raz uż przez to nawet okulary zgubiłem

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja robię zazwyczaj z okularami i nie czuję dużego dyskomfortu. Da się przyzwyczaić. Inna sprawa, że nie mam tej gumki na wizier i trochę je pewnie rysuję.
    system EOS

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    Ja robię zazwyczaj z okularami i nie czuję dużego dyskomfortu. Da się przyzwyczaić. Inna sprawa, że nie mam tej gumki na wizier i trochę je pewnie rysuję.
    Tak załatwiłem poprzednie okulary

Domyślnie

mam optyka co sie podejmie zrobienia takiej soczewki
    tylko potrzebuje "wzor" jakis

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Astygmatyzm to dosyć "niewygodna" wada wzroku ale wg mnie focenie w okularach to żaden dyskomfort. Mógłbyś kupić np muszlę oczną na allegro i już byłoby przyjemniej. Pomysł z soczewką? Zacny, jeżeli faktycznie się uda to na pewno będziesz wniebowzięty bo to zawsze wygodniej

Domyślnie

jezeli mi sie to uda to nie widze przeszkod, zeby zrobic takie soczewki innym na tym forum

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

Generalnie nie widzę problemu... Tylko w przypadku astygmatyzmu taką soczewkę, trzeba odpowiednio zorienotwać (kąt nachylenia osi cylindra). Swego czasu dorabiałem sobie soczewkę do Kieva60 - tam ma ona średnicę 16mm. Na maszynie "dojechałem" do 20mm (na to pozwalały najmniejsze uchwyty), dalej ręcznie. W Canonie masz bodajże czworokąt (ze ściętymi kantami ?), też trzeba to szlifować ręcznie, vision-ekspresy wyposażone w CNC odpadają z racji stosowanych uchwytów. Najlepiej użyć zwykłą soczewkę mineralną o n=1.54 (kron), "minusy" są bardzo cienkie w obszarze centrum optycznego. Konkretnie,jakią masz moc (sfera, cylinder)?
    Oczywiście moc soczewki można obliczyć (zmienia się odległość od oka w porównaniu z normalymi okularami), ale w praktyce (-1.75 to bardzo niewiele, choć wkurzające), może zostać taka sama.
    Pzdr!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów