no i jaka konkluzja?![]()
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Od paru dni posiadam obiektyw 70-200/4 IS i w związku mam dwa pytania :
- do czego jest przelącznik na numer 1 i 2 ( w jakich sytuacjach przelączać)?
- jeśli mam nastawione na od 3 do nieskończoności to zauważylem że nie ostrzy na bliższe punkty tak w odleglości okolo 1,5m .Żeby nastawić ostrość na ten punk bliższy to muszę przelącznik przelączyć na 1,2m do nieskończoności . Czy tak ma być ? Moje obawy czy wszystko jest ok jest poprzedzone zabawami innymi obiektywami .
Poprzednie moje obiektywy tak nie mają np.100/2,8 też tam jest przelącznik ,a obiektyw poprostu musi przejść caly zakres zanim znajdzie punk ostrości (trochę to trwa )
Pozdrawiam
Przełącznik mode 1 - to stabilizacja we wszystkich kierunkach (pion i poziom), natomiast mode 2 to tylko stabilizacja w jednym kierunku (z tego co pokazują to w pionie) - po to żeby dzialała przy panoramowaniu nie stabilizując ruchu poziomego jedynie drgania pionowe (z tym ze nie wiem jak działa przy panoramowaniu i trzymaniu puszki w pionie - czy wyłącza konkretne części czy jakoś obczaja czy jak jest poruszany obiektyw)
Przełącznik 1,2 / 3m służy do tego żeby obiektyw jak najszybiej ustawiło ostrość - statystycznie dużo więcej rzeczy fotografujesz z odległości ponad 3m - a zakres 1,2 - 3m zajmuje na skali sporo miejsca - jak będziesz focić coś dalej i ustawisz przełącznik na 1,2 to szkło będzie "jechać" od 1,2m do złapania ostrości - jak zauważasz słusznie trochę to trwa i żeby przyspieszyć przy fotografowaniu dalszych scen warto włączyć 3m bo wtedy sporo szybiej złapiesz ostrość
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
[Quote arturs]Przełącznik mode 1 - to stabilizacja we wszystkich kierunkach (pion i poziom), natomiast mode 2 ....[Quote]
W 300 f 4 IS jest w pkt 1.IS-a tak jak Artur opisuje, drżenie łapek przy trzymaniu aparatu "nieruchomo ".Natomiast pkt 2 to stabilizacja panoramy przy ruchu aparatem w poziomie i również przy przesuwaniu aparatu w pionie.Mysle że tak samo jest w 70-200 f4 IS. Jezeli chodzi o przełaczniki zakresu AF,to oprócz szybkosci znajdowania punktu ostrzenia,[ w róznych obiektywach] odczuwam że szkła przesuwające sie wewnątrz tubusa pewniej i celniej "hamują" w punkcie ostrości.Pozdrawiam :smile:
Z tego co pisze Marek to tryb 2 "wyczuwa" w którym ruszamy aparatem - po co? napisałem - przy panoramowaniu - czyli chcemy zrobić zdjęcia poruszającego sie obiektu (samochód,samolot) specjalnie poruszamy obiektywem za obiektem - wtedy IS działaby niekorzystnie na ruch za obiektem - więc działa tylko na drgania mimowolne pionowe,a nie stabilizuje ruchu który jest zamierzony.. przykład zdjęć z wykorzystaniem panoramowania np. kolega Driver robi fajne fotki: : http://www.canon-board.info/showthre...t=%5Bdriver%5D
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
To znaczy że 2 sluży do zdjęć w pionie i w poziomie ale do panoramy ?
Widzę że są tu rozbieżne zdania pomiędzy artusem a janmarem .
To jak to wlaściwie jest ?