Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 151

Wątek: drukowanie zdjęć - papiery

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

No to zamówiłem sobie tego wychwalanego ilforda smooth - jak przyjedzie to się podzielę opinią. Jako że drukarka na razie nieskalibrowana to sciągnełem sobie profil ze strony ilforda. Przy okazji - emtec premium to porażka, już przed zadrukowaniem wygląda jak zwykły kawałek tektury.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cóż, ja też dorzucę coś od siebie.
    Nieopacznie nabyłem drogą kupna 100 szt. 10x15 HP Premium Photo Paper, Glossy. Tragedia, nie dość, że pod palcami jak tektura, to chyba jest zaimpregnowany bo atrament wysycha wyjątkowo niemrawo, zostawiając paskudny efekt końcowy. Co zabawne, HP Advanced Photo Paper - niby o jedną kategorię gorszy - wypada znacznie lepiej na Pixmie.

Co do Emteca (premium photo paper) - nie mogę się zgodzić z opinią parę postów wyżej - Jestem z niego całkiem zadowolony, cena niewysoka, jakość - nie mam się do czego przyczepić.

Na chwilę obecną to tyle.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

Emtec Premium ma 3 gwiazdki, podobnie jak Everyday z nowej serii. Everyday jest niestety slaby. Natomiast Ultra Photo jest bardzo dobry (4 gwiazdki wg Emteca).
    Co do papierow HP - do drukarki Pixma musi byc papier mikroporowy. HP nie musi miec takiego papieru, stad niekompatybilnosc

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kupiłem ostatnio bardzo dobry papier, konfekcjonowany przez firmę CEZEX. 15 arkuszy około 22 PLN. 260 g/m2 błyszczący, jest też perła. Dobry w dotyku, powierzchnia wydruku "jak gumowana", bardzo biały. Wydruki na HP 8250 z profilem zrobionym dla tego papieru, więcej niż bdb.
    ArtMag

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Jako że Ilford smooth pearl dojechał to krótka opinia z mojej strony. Papier jest świetny. Zdjęcia praktycznie nie da się odróżnić od odbitki z labu. Kilka słów o ustawieniach. Najlepsze rezultaty osiągam drukując z aplikacji canona z ustawieniem kolor-jasność: ciemniej. W zasadzie udało mi się uzyskać idenczytne wydruki z tym co widzę na monitorze. Co ciekawe korzystanie z profili Ilforda przynosi gorsze efekty ale tutaj już upatruję winę w moim nieskalibrowanym monitorze.
    Zauważam jedną jedyną wadę tego papieru - jest drogi
    Zastanawiam się nad kupowaniem formatu A4 i cięciem. Na upartego z jednej kartki A4 powinny wyjść 4szt 10x15.

Domyślnie

czesc!

Przegladam wasze wypowiedzi i zastanawiam sie czy duzo sie zmienilo przez te trzy ostatnie lata w kwestji papierow fotograficznych. Czy doradzilibyscie mi cos konkretnego z nizszej kategorii cenowej ale nie najgorsze jakosciowo?

Mam nadzieje ze watek nie umarł.

pozdrawiam

Domyślnie

polecam papier z Lidl'a firmy Sihl. Tani i bardzo dobry.

Domyślnie

dzieki ale lidl jawi mi sie jako msc gdzie co tydz jest cos innego a potrzebuje pewnego zrodla. Ale z ciekawosci napisz prosze cene i gramature przy A4 i co uwazasz za bdb? czy porownywales z innymi papierami?

dzieki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Po mojemu to niewiele (w sensie marki) się zmieniło.

Moi faworyci to:

1. Permajet (http://www.adstudio.com.pl/permajet.html) - kilkadziesiąt rodzajów papieru.
    2. Ilford Snmooth Pearl (nie - classic)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niewidzialny Zobacz posta
    dzieki ale lidl jawi mi sie jako msc gdzie co tydz jest cos innego a potrzebuje pewnego zrodla. Ale z ciekawosci napisz prosze cene i gramature przy A4 i co uwazasz za bdb? czy porownywales z innymi papierami?

dzieki
    zgadza sie, co tydzien jest tam cos innego. Papiery sa w ofercie co kilka miesiecy, delikatnie zmienia sie opakowanie, na szczescie w srodku papiery sa wciaz tak samo dobre.
    Cena to niecale 20zl za 100 sztuk 10x15. A4 tez wystepuje, dokladnej ceny nie pamietam ale chyba ok 20zl za 50 szt.
    Gramatura 280g, organoleptycznie jak papier z labu.
    Jakosciowo porownywalem ten papier z kilkoma innymi.
    Jest wyraznie lepszy od Agfa, Emtecow, GP501, Objecta, Rainbow.
    Porownywalny z Kirkland czy Canon PR-101.
    Polecam zainwestowac 20zl i samemu sie przekonac.

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów