Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
Na centrumpapieru tak piszą o Gloss Art Fibre:
"Papier z czystej miazgi celulozowej - urzeka połyskiem i subtelnym blaskiem."
I jak tu nie kupić, to urzekanie nęci.
Opisy opisami, ale bez macanie się nie obejdzie.
Nie mieć Harmana Gloss Baryty też nie sposób, a dobra perła Ilforda to na musiku.
To wszystko to do drukowania od święta i na ścianę, bo do codziennego druku satyna(perła) 300g/m2 z papierdozdjec przebija ceną. Wziąłem też od niech pierwszy raz dwustronny połysk PE, ciekawe jak się uda druk na obu stronach.
Harman Gloss Art Fibre podoba mi się przede wszystkim na Hahnemuehlowatą teksturę z głębokim reliefem włókien. Gloss Baryta jest bardziej widowiskowy, z uwagi na gładszą powierzchnię - nie jest to jednak typowy nudny błysk foto jak Epson Premium Glossy, Ilford Smooth Gloss itd, które mają jakby cellulit - ten jest z drobnym włóknem papieru, ale na dużej powierzchni bardziej jednorodny. Do tej grupy papierów FB zaliczyłbym jeszcze Gold Mono Silk.
Do bardziej satynowych/perłowych opcji FB zaliczyłbym Ilford Gold Fibre Silk Canson Baryta Photographique (baryt) i Platine Silver Rag (chyba TiO2), oraz Hahnemuehle Photo Rag / Fine Art Pearl

Perłę Ilforda bardzo lubię, szczególnie po stracie nieodżałowanego Canon Photo Glacier.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
a czy w ogóle istnieją papiery matowe, lub jakiekolwiek dwustronne nie cięte a z roli. Wiem, że to trochę nielogiczne ale jeśli nie ma podajnika kartek w ploterze to przynajmniej druk jednej strony byłby szybszy, potem cięcie i zabawa w drukowanie strony drugiej . Przy kilku kartach nie ma problemu lecz jeśli dziennie jest ich kilkadziesiąt to zaczyna się zabawa. Tak sobie myślę i chyba sam odpowiedziałem sobie: przecież można kleić papier plecami już po wydruku i pocięciu . Moze jakiś inny pomysł?
Papierów dwustronnych jest od cholery, natomiast druk dwustronny z arkusza przy pomocy plotera jest dobry dla osób, które bawią czynności typu czerpanie wody widelcem. Popełniłem kilka dłuższych nakładów dwustronnych prac artystycznych z arkusza i z roli, nie polecam.