Pokaż wyniki od 111 do 120 z 151

Wątek: drukowanie zdjęć - papiery

Widok wątkowy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: drukowanie zdjęć - papiery

Jakość papieru jest pojęciem niezwykle szerokim, a podłoża Canona są b. dobrej jakości, więc na pierwszy rzut oka przepaści nie będzie widać.

Jeśli o mnie chodzi, moim ulubionym podłożem był nieodżałowany Canon Glacier Photo Paper 300g/m^2 - niestety, jego produkcja została zakończona, a Canon Satin nie jest tak mięsistym podłożem - dlatego zacząłem w zamian używać nowego Ilforda Gallerie Prestige Smooth Pearl 310g/m^2.

Co podoba mi się w nowym Ilfordzie i ogólnie zawsze podobało się w Ilfordach Smooth Pearl, jest perlescencja powierzchni - papier ma b. ładną powłokę o naturalnej teksturze. Ładnie się prostuje po lekkim podgrzaniu, łatwo klei do pianek, pozwala uzyskać wysoki kontrast i nasycenie barw. Ma miłą dla oka bielistość przy zachowaniu dobrej trwałości - Ilfordy Gallerie doskonale wypadają w testach Aardenburg-Imaging.

Osobną sprawą jest baryt, który z natury rzeczy powinien być jeszcze bardziej trwały - barytowy Gold Fibre Silk ma powłokę podobną do Smooth Pearl, jest tylko nieco cieplejszy i z minimalnie zaakcentowanym reliefem włókien papieru. Powinien być jeszcze bardziej trwały, a pachnie i wygląda jak ręcznie suszone baryty - więc świetnie nadaje się do ekspozycji na ścianie bardziej wartościowych zdjęć.

Oba podłoża mogę z czystym sumieniem polecić i zamierzam mieć w stałej ofercie. W kwestii płócien się nie wypowiem, bo używam ich sporadycznie.

Z komercyjnego punktu widzenia Ilford ma dwie zalety - dostępność (z podłożami Canona bywa różnie) i rozpoznawalność - marka jest pozytywnie kojarzona wśród fotografów.

A przy okazji - miło mi powitać w gronie szczęśliwych użytkowników najlepszych drukarek na świecie
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 27-02-2013 o 18:30

Uprawnienia umieszczania postów