Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
Chciałem jeszcze dopytać. Ściągnąłem profil ze strony Ilford do mojej drukarki (L800) ale nie wiem jaki typ papieru wybrać przy drukowaniu. Mam do wyboru tylko papiery Epsona. Który będzie najlepszy bo EPSON Mate daje niebieski zafarb. Najbliższy temu co na ekranie jest Epson Premium Semiglos
Wszystkie najnowsze profile ICC dostępne do pobrania ze strony ILFORD, w nazwie pliku zawierają kilka informacji, zazwyczaj kod papieru, kod drukarki i na końcu kod typu medium, jakie należy ustawić w sterowniku używając danego profilu. Dla przykładu, z nazwy profilu: n_IGSPP11_EPL800_EPSGn.icc, możemy odczytać, że to profil dla papieru ILFORD GALERIE Smooth Pearl 290gsm (IGSPP11), drukarki EPSON L800 (EPL800), a typ medium w sterowniku powinniśmy ustawić na Epson Premium Semi Gloss (EPSG) pamiętając o wyłączeniu w sterowniku zarządzania barwą (n) - Color Management: ICM z zaznaczoną opcją OFF (No Color Adjustment).

Szczegółowe opisy wszystkich skrótów stosowanych przez ILFORD w nazewnictwie profili ICC oraz dokładne instrukcje ich instalacji i użytku dołączone są do każdego profilu pobranego ze strony ILFORD w pliku ReadMe1st_Galerie.pdf.