Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 151

Wątek: drukowanie zdjęć - papiery

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Foty faktycznie piekne. Mam toto od tygodnia i jestem pod wrazeniem jakosci zdjec. Papier EMTEC premium photo paper - do kupienie w Media Markt - jest bardzo dobrze - przy ustawienaich Canon Photo Pro i Canon Photopaper Plus Glossy.

Jesli drukarka utrzyma jakosc zdjec jak w ten pierwszy tydzien to... wiecej do labu nie pojde :-)

Janusz
    Stary post, ale temat wiecznie żywy jak Lenin,
    Kupiłem drukarkę IP5200 i do testowania papier kilu producentów. Przy wydruku tego samego zdjęcia, z tymi samymi ustawieniami efekt był taki:
    1. NewTECH Line - jakby za mgłą, cienie wyglądają tragicznie coś w rodzaju centek/drobnych plamek, w miarę oglądania na brzegach łuszczy się i odpada powłoka zdjęcia. Jasne kolory wyglądają dobrze.
    2. HP Premium Plus - podbija kolory, a cienie również wyglądają nie ładnie, takie mniej wyraźne niż powyżej centki/plamki
    3. EMTEC Premium - najlepiej sobie radzi z drukarką Canona, ale przy wydruku zostawia na dwóch brzegach biały margines. Format A6 niestety nie mieści się w standardowym albumie 10x15 i konieczny jest chyba zakup gilotyny.
    4. Canon Pro (dołączony do drukarki) - palce lizać!, kolory naturalne, czarne jest czarne, zdecydowanie najładniej, ale pewnie dlatego, że usatwienia i atrament są pod ten papier.

Jakby ktoś miał jakieś doświdczenie w drukowaniu zdjęć na IP4200/5200 na różnych papierach i doszedł do optymalnych ustawień to prosiłbym o podzielenie się z innymi, zwiększającą się rzeszą użytkowników tych drukarek.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dzisiaj robilem troche zdjec na Fuji Premium Plus Photo Paper. kupilem w sklepie "plytowo-CD-kowym" Delfin we Wroclawiu na Dawida.

paczka 20 arkuszy za 35zl, gramatura 235 g/sq.m.

wrazenia... no... chcialbym, zeby tak wygladalo najgorsze co sie da wyciagnac z Pixmy 4200. z niemoznosci znalezienia profili ICC do tych papierow na stronie Fuji, drukowalem bez zadnej konwersji profili, po wybraniu druku normalnej jakosci na papierze Pro Photo. z JPEG-a sRGB8 kolory sa glebokie i trafne. wiernosc nie jest moze stuprocentowa, ale przy zdjeciach o stosunkowo niewysokim nasyceniu (portrety mojego dziecka) nie zauwazylem istotnych odstepstw. przejscia tonalne plynniutkie, ladne cienie, swiatla bez zastrzezen.

inna rzecz, ze po wskazniku zuzycia atramentow mam wrazenie, jakby mi drukarka nie korzystala tyle ile trzeba z czarnego tuszu foto. zeszlo mi calkiem sporo rozowego atramentu, niemalo zoltego i niebieskiego, a czarnego ledwie-ledwie. zdjecia niekoniecznie byly jasne, wiec fakt jest dziwny.

czegos nie wiem bo za glupi jestem, nie doczytalem, czy po prostu tak ma byc?
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 12-08-2006 o 03:32
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tak ma byc... Czarny to tylko lekki dodatek. Wymieszanie cmy daje juz bardzo gleboki braz, wiec tego czarnego wcale nie trzeba tak wiele do pelnej czerni.
    ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Tak ma byc... Czarny to tylko lekki dodatek. Wymieszanie cmy daje juz bardzo gleboki braz, wiec tego czarnego wcale nie trzeba tak wiele do pelnej czerni.
    no to spoko...

jeszcze tylko w poniedzialek zamowie pare zapasowych tuszy i jakies papiery do eksperymentow (1,75 za arkusz to troche duzo jednak) i chyba sobie portfolio przedrukuje

fajna sprawa
    www albo tez flickr

Domyślnie

[QUOTE=Juzer[*]Canon Pro (dołączony do drukarki) - palce lizać!, kolory naturalne, czarne jest czarne, zdecydowanie najładniej, ale pewnie dlatego, że usatwienia i atrament są pod ten papier.

Raz jeszcze sprawdza sie stara prawda - masz to za co placisz. Testowalem wszystkie papiery Canona na Pixma MP500 i Canon Pro jest zdecydowanie najlepszy, niestety jest tez zdecydowanie najdrozszy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ,,, jakies papiery do eksperymentow (1,75 za arkusz to troche duzo jednak) i chyba sobie portfolio przedrukuje

fajna sprawa
    Wypróbuj Ilforda Smooth Pearl i Smooth Glossy - profile generyczne są na stronach Ilforda. Miodzio

Domyślnie

Stary wątek, ale odnowię trochę...
    Czy komuś z Was wpadł w ręce może TPI-FOTOPAPIER? Jest tego sporo na Allegro i cena tego jest bardzo przystępna. Znalazłem gdzieś na forach kilka opinii o nim (w większości pozytywnych), ale moze ktoś go wypróbował z drukarka Canona, najlepiej Pixma 4xxx/5xxx, tusze orginalne...?
    Szukam na razie czegoś odpowiedniego (tańszego) dla mnie i za każdą rade będę wdzięczny. Canon dobry, ale drogi... Z tych tańszych przetestowałem EMTEC Ultra - nawet daje radę. A jak jest z tym TPI?

edit
    Nie chcieliście pomóc to sobie kupiłem ten papier i przetestowałem...
    Porównując wydruki na tych samych ustawieniach pomiędzy TPI hochglanz 240g a EMTEC Ultra 270g różnic w jakości druku i kolorach nie zauważyłem, błyszczą się tak samo, w dotyku też nie czuć różnicy (może i delikatnie czuć jakby EMTEC był troszkę grubszy, sztywniejszy ale ale być może działa tu podświadomie te 270g EMTEC'a...).
    Cenowo lepiej wyjdzie TPI - koszt z Allegro: 2 paczki po 100 szt. + przesyłka wyniesie 45,50 zł (koszt przesyłki jest ten sam zarówno dla 1 jak i 2 paczek - dlatego opłaca się brać dwie). EMTEC'a na Allegro nie znalazłem, ale jest np. w Media Markt... nie wiem ile kosztuje paczka 100 szt., za 50 szt. płaciłem 25 zł. (ceny z 03'2007)

Nie miałem niestety możliwości porównania jakości powyższych papierów do orginalnego papieru Canona. Napewno Canonowi nie dorównują, ale to co uzyskałem w pełni mnie satysfakcjonuje i, być może, przekonam się na stałe do tego TPI... jednak sprawdzę jeszcze inne...
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 28-03-2007 o 11:46

Pkost
    Guest

Domyślnie jaki papier polecacie ???

Hi,
    Proszę o wasze sugestie związane z papierem foto do IP4300. Jakiego używacie?? Który ma najlepszą relację cena-jakość?? Gdzie kupujecie??

Pozdrawiam
    Pkost

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

nie wiem co to IP4300 ale polecam dobry baryt może być Ilforda, najlepiej ciepłotonowy. Tylko długo trzeba płukać :-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Dotychczas drukowałem swoją pixmą 5200 na oryginalnych tuszach i papierze Epson Premium Glossy Photo 255 g/m2 i jakośc była dla mnie dobra-bardzo dobra. Cały czas szukałem jednak obniżenia kosztów i papieru półmatowego lub jedwabistego do portretów.

Robiłem trochę wydruków na papierze Konica Silky 235 g/m2 i jakość mi odpowiadała z wyjątkiem faktu, że niestety w ciemnych partiach wydruku tusz się rozlewał i widoczne były jakby ślady po wałku czy głowicy.

Obecnie zacząłem próbnie drukować na tuszach Inkteca (stosuję zalecane przez Inktec'a Profile Canona) i na papierach Inkteca.
    Efekty sa takie:

- na papierze błyszczącym ( ITP-20EPA3) 270g/m2 jest równie dobrze jak na zestawie "tusz Canona-papier Epsona"

- na papierze Silky ( ITP-20SEP) 280g/m2 wydruki wyglądają dramatycznie! Są bardzo widoczne ślady po wałku lub głowicy. Absolutnie nieakceptowalne.

Zastanawiam się czy przypadkiem mój problem z tym papierem Silky nie jest spowodowany zbyt dużą gramatura papieru? Producent drukarki podaje wartość graniczną 273 g/m2 a ten Papier Inktec Silky ma 280g/m2.

A może to coś innego? Z niektórych Waszych wypowedzi wynika że stosujecie z tą drukarką grubsze papiery np. Ilford Smooth Pearl 280 g/m2.

Czy mogę stosować z Pixmą 5200 grube papiery 280g/m2 np. od Ilforda? Macie jakieś inne propozycje papieru do wydruków portretów z Pixmy Ip5200?

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów