Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 151

Wątek: drukowanie zdjęć - papiery

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: drukowanie zdjęć - papiery

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    A jaki nożyk? Taki segmentowy? Z kółkiem? Skalpel?
    Używam dokładnie tego, tylko z czarnymi ostrzami, które lepiej tną piankę samoprzylepną:

I takiej linijki:
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-09-2012 o 12:23

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Grzery Zobacz posta
    Chyba nie jest aż tak drogo - gilotynka o konstrukcji noża analogicznej jak "duże" profesjonalne maszyny

GILOTYNA RĘCZNA DO PAPIERU A4 AZ 4 CM (2608479178) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Tego typu krajarka ma sens jeśli tniemy kilka kartek na raz, przy jednej nożyk+linijka jest po prostu szybszy. A jeśli tniemy kilka kartek na raz, docisk musi być naprawdę dobry, a nóż ostry jak katana - co do mnie to wolałbym nie ryzykować 660PLN by się przekonać o tym, że jednak nie jest...

Mam już trymer Kobra 1000R za ok. 1000PLN, którego praktycznie nie używam, bo jednak wolę 10x tańszą linijkę
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-09-2012 o 12:34

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Czy są profile dla drukarki Epson L800 dla papieru ILFORD GALERIE Smooth Pearl 290?

Ostatnio drukowałem z profilami dla P50 i niestety kolory odbiegają znacząco od tego co powinno byc.

--- Kolejny post ---

update,

właśnie odwiedziłem stronę ilford.com i znalazłem brakujące mi profile :rolleyes:
    Chciałem jeszcze dopytać. Ściągnąłem profil ze strony Ilford do mojej drukarki (L800) ale nie wiem jaki typ papieru wybrać przy drukowaniu. Mam do wyboru tylko papiery Epsona. Który będzie najlepszy bo EPSON Mate daje niebieski zafarb. Najbliższy temu co na ekranie jest Epson Premium Semiglos

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Chciałem jeszcze dopytać. Ściągnąłem profil ze strony Ilford do mojej drukarki (L800) ale nie wiem jaki typ papieru wybrać przy drukowaniu. Mam do wyboru tylko papiery Epsona. Który będzie najlepszy bo EPSON Mate daje niebieski zafarb. Najbliższy temu co na ekranie jest Epson Premium Semiglos
    Wszystkie najnowsze profile ICC dostępne do pobrania ze strony ILFORD, w nazwie pliku zawierają kilka informacji, zazwyczaj kod papieru, kod drukarki i na końcu kod typu medium, jakie należy ustawić w sterowniku używając danego profilu. Dla przykładu, z nazwy profilu: n_IGSPP11_EPL800_EPSGn.icc, możemy odczytać, że to profil dla papieru ILFORD GALERIE Smooth Pearl 290gsm (IGSPP11), drukarki EPSON L800 (EPL800), a typ medium w sterowniku powinniśmy ustawić na Epson Premium Semi Gloss (EPSG) pamiętając o wyłączeniu w sterowniku zarządzania barwą (n) - Color Management: ICM z zaznaczoną opcją OFF (No Color Adjustment).

Szczegółowe opisy wszystkich skrótów stosowanych przez ILFORD w nazewnictwie profili ICC oraz dokładne instrukcje ich instalacji i użytku dołączone są do każdego profilu pobranego ze strony ILFORD w pliku ReadMe1st_Galerie.pdf.

ok, dziękuję rzeczywiście wszystko jest w nazwie pliku. Czytanie ze zrozumieniem u mnie chyba boli :P

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Mam pytanie.
    Czy po zrobieniu konkretnego profilu pod kombinacje drukarka tusz papier, drukarka zacznie drukować to co widzę teraz na ekranie. Czy może zdjęcia po wgraniu profilu, na monitorze będą inaczej wyglądać(ale wygląd będzie zgodny z tym co wypluje drukarka) i będzie trzeba obrobić je pod profil?
    Eos system

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    Czy po zrobieniu konkretnego profilu pod kombinacje drukarka tusz papier, drukarka zacznie drukować to co widzę teraz na ekranie. Czy może zdjęcia po wgraniu profilu, na monitorze będą inaczej wyglądać(ale wygląd będzie zgodny z tym co wypluje drukarka) i będzie trzeba obrobić je pod profil?
    Przy założeniu, że mamy skalibrowany i oprofilowany monitor, oraz posiadamy profil dla papieru, drukarki i tuszu, a także konkretnych ustawień w sterowniku, zdjęcie w standardowej przestrzeni RGB (sRGB, AdobeRGB, itp.) oglądane w programie posiadającym funkcje symulacji barw (np. Adobe Photoshop), z włączoną symulacją przestrzeni barwnej drukarki i papieru (włączony softproofing z w.w. profilem drukarki i papieru), będzie dawało obraz o kolorystyce zbliżonej do kolorystyki wydrukowanego zdjęcia, oglądanego przy oświetleniu o charakterystyce i temperaturze światła dziennego. Wszystko to w ramach fizycznych możliwości i ograniczeń oraz z błędem właściwym dla każdego z urządzeń w całym łańcuchu - monitora, drukarki, papieru, tuszu i warunków oświetleniowych (nie wspominając o właściwym użyciu, jakości i doborze urządzeń użytych do kalibracji i profilowania).

Kluczem do uzyskania wysokiego poziomu zgodności między obrazem oglądanym na ekranie monitora a wydrukiem jest wybór możliwie najlepszych urządzeń, oprogramowania i materiałów eksploatacyjnych oraz właściwe ich użycie. Warto pamiętać że w przypadku pracy z kolorem, cały system jest tak słaby jak jego najsłabsze ogniwo.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Z doświadczenia - najlepsza gilotyna to nożyk OLFA, podkładka samoregenerująca i linijka ze stalową sztabą.

Tanie krajarki tylko szarpią papier, a dobre z dociskiem kosztują kilka tyś.

Drukuję b. dużo zdjęć 15x23 do albumów - zwykle po 80-100 sztuk - i robię to w ten sposób, że drukuję z roli 61cm paski 61x23cm, a następnie rozcinam je na 4 formaty 15x23. Mimo posiadania gilotyny z dociskiem hydraulicznym i metrowego trymera krążkowego nadal tnę nożykiem - jest najdokładniejszy
    czornyj, z pod czego wypuszczasz tak przygotowany wydruk? Myślę o tym by tak drukować zdjęcia na Epson Stylus Pro 4900.
    Pozdrawiam
    rlat

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Wcześniej na Canonie iPF6350, teraz przechodzę na "kaliber 44" - iPF8300.

Na SP4900 bym się nie zdecydował - rolka 17" ma 432mm szerokości, /2 to daje 216mm, /3 144mm - głupawe szerokości, jedna i druga za wąska. Do tego koszt m2 rolek 17" jest nieco wyższy, a dostępność słabsza, gabarytowo zaś SP4900 jest niewiele mniejsza niż 24" Canon.

Zdecydowanie polecam plotery Canona - mz. nie ma lepszych maszyn, są cholernie szybkie, bezproblemowe i wygodne w eksploatacji, oferują świetną jakość i trwałość wydruków. Do drukowania odbitek 15x23, 20x30 we własnym zakresie nowy iPF6400 (z większymi kasetami o poj. 300ml) będzie idealny, a przy okazji można ciachnąć fotoksiążki (idealnie drukuje się rozkładówki 60x30!), powiększenia wystawowe, płótna, fototapety, plakaty, naklejki, roll-upy, bannery, back-lighty, potykacze i co tylko jeszcze sobie kto wymyśli.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 05-11-2012 o 10:38

A co z głowicami w ploterach canona? Zerknij tu Canon ipf8300 czy Epson 9890 do druku na canvas: Forum branży reklamowej | Signs.pl sugerują, że po roku głowice do wymiany.

--- Kolejny post ---

A co z głowicami w ploterach canona? Zerknij tu http://www.signs.pl/canon-ipf8300-czy-epson-9890-do-druku-na-canvas,9361,31,0,forum.html sugerują, że po roku głowice do wymiany.
    Pozdrawiam
    rlat

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów