Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 151

Wątek: drukowanie zdjęć - papiery

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa Zobacz posta
    ....

A może to coś innego? Z niektórych Waszych wypowedzi wynika że stosujecie z tą drukarką grubsze papiery np. Ilford Smooth Pearl 280 g/m2.

Czy mogę stosować z Pixmą 5200 grube papiery 280g/m2 np. od Ilforda? Macie jakieś inne propozycje papieru do wydruków portretów z Pixmy Ip5200?

Mam co prawda pixme 5000 ale to chyba wystarczająco blisko. Od ponad roku uzywam tylko papieru Ilforda Smooth Pearl (280g/m2) i Smooth Gloss(290g/m2). Obydwa na profilach robionych dla mojej drukarki. Zero problemów. Porównywałem wydruki na profilach generycznych Ilforda. Te zrobione wychodzą lepiej, czyli warto zrobić sobie profile dedykowane zwłaszcza jeśli używasz nie-canonowskich atramentów.

Do portretu Ilford Smooth Pearl jest naprawde fajny ale jak chcesz czegoś naprawdę extra-delux super duper to polecam permajet (www.permajet.pl). To jest klasa sama w sobie. Kupując papier dostajesz też profil tj. zrobią Ci profil do Twojej drukarki. To sie odbywa wysyłkowo - nigdzie jeździć nie trzeba.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Janusz, dziękuję za szybką odpowiedź. Masz może pomysł z czego może wynikać problem z tymi pasami na wydruku? Głowica jest na pewno czyściutka.

PS. Zdaje się że podany przez namiar na PermaJet to sklep Dutego Dagmar - pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez perlpa ; 06-04-2007 o 12:51

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa Zobacz posta
    Janusz, dziękuję za szybką odpowiedź. Masz może pomysł z czego może wynikać problem z tymi pasami na wydruku? Głowica jest na pewno czyściutka.
    ....
    Trochę to domysły a nie "real science" ale może profile są źle dobrane. Jak inne drukuje OK to to nie może być nic mechanicznego więc zostaje paskowanie z powodu złej ilości tuszu rzuconego na papier. Gramatura? Raczej chyba nie bo Ilford 290g/m2 przelatuje płynnie.

Ten Silky od Gloss różni się pewnie absorbcją tuszu. może być tak że ilość artamentu przekracza możliwości wchłaniania no i potem głowica to wszystko rozmazuje.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

All my life who am i?
    Guest

Domyślnie

a mial ktos stycznosc z papierami filrmy Hahnemühle? i np papierem: Hahnemühle FineArt Pearl? http://www.hahnemuehle.com/index.php...g=en&pkat=1166
    podobno efekty dokladnie takie jak na tradycyjnej odbitce barytowej...

Shenli
    Guest

Domyślnie

Witam!

tu jest np. Papier Canona
    http://www.allegro.pl/show_item.php?...a%3E%3C%2Fi%3E

Cena jest tańsza niż znalazłem cene Ilforda.
    Co możecie powiedzieć o stosowaniu tuszy ActiveJet do IP5000??
    Ja od jakiegoś czasu używam. Jak robiłem test na papierze Canona to nie zauważyłem żadnej różnicy.

Domyślnie

witam
    czy pixma potrafi dobrze drukowac na papierach 10x15? dobrze tzn bezmarginesowo? Zastanawiam sie czy kupowac A4 czy 10x15 - wtedy odpada ciecie. Wogole podzielcie sie informacja, jaki papier kupujecie (tzn jakie wymiary)

Apropo papieru Tetenal - zabija, niestety ceną
    Ostatnio edytowane przez Marx ; 25-06-2007 o 10:59

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez All my life who am i? Zobacz posta
    a mial ktos stycznosc z papierami filrmy Hahnemühle? i np papierem: Hahnemühle FineArt Pearl? http://www.hahnemuehle.com/index.php...g=en&pkat=1166
    podobno efekty dokladnie takie jak na tradycyjnej odbitce barytowej...

Hahnemuehle to jedne z najlepszych dostępnych papierów do druku atramentowego. niestety nie najtańsze.

Norbert Slowik
    Guest

Domyślnie

ja drukuję na epsonie. może drogo ale trzyma klasę w górnych półkach. czekam na coś co mi pomoże odnależćź metalic.

Domyślnie

Hej
    Czy ktos drukowal na papierach od Smyk76 z Allegro?
    np na tym
    http://www.allegro.pl/item210271014_...nowy_hit_.html
    Przy kupnie dwoch paczek wychodzi 20gr/szt

Drukowalem na papierze foto Emteca 10x15 270g, wychodzi 40gr/szt
    Jakość mnie zadowala, choc nie bardzo mam porownanie bo to moje pierwsze wydruki foto
    Ostatnio edytowane przez Marx ; 28-06-2007 o 08:05

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów