Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 151

Wątek: drukowanie zdjęć - papiery

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: drukowanie zdjęć - papiery

Na świecie wielu producentów oferuje klony papierów, ciężko spekulować na jakiej zasadzie się*to odbywa. Przykładowo Canson Infiniti Baryta Photographique i Ilford Gold Fibre Silk to praktycznie niemalże to samo, choć ponoć powłoki mikroceramiczne IBP różnią się od tych w GFS.

W katalogu wzmiankowanych papierów faktycznie doszukałem się kilku klonów klasycznych podłoży Hahnemuehle - są nie tylko do złudzenia podobne wizualnie, ale mają identyczne parametry i krzywe reemisji spektralnej.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Co to za zwierz:
    Ilford Gold Mono Silk i jak się ma do Gold Fibre Silk?
    Warto w to wchodzić?
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Jak napisałem powyżej - Gold Mono Silk niewiele ma wspólnego z Gold Fibre Silk. Jest błyszczący z minimalnie zarysowanym rysunkiem włókna papieru, przypomina Harmana Gloss Barytę tylko bez barytu. GFS jest bardziej w kierunku satyny/perły/półmatu, jest barytowy. Istotną cechą GMS jest natomiast powłoka mikroporowa dostostowana do tuszu barwnikowego, z którym GFS nie bangla.

Początki nałogu Awatar Juriko

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Harman Gloss Baryta jest błyszczący o minimalnie zarysowanym włóknie, mięsisty, neutralny. Gold Mono Silk wbrew swej nazwie jest również błyszczący o minimalnie zarysowanym włóknie, praktycznie jak Harman Gloss Baryta, tyle że bez barytu przez co jest odrobinę bardziej różowy.

Gloss Art Fibre ma głęboki rysunek włókna a'la skorupka jajka, podobny do barytowych Hahnemuehle Fine Art Baryta, Photo Rag Baryta i Baryta FB.

Prestige Smooth Pearl to papier z nieco innej beczki - typowa perła, mięsista o ładnej perlescencji
    I po co ja się pytałem. Jak czytam Twoje opisy to nie pozostaje nic innego jak kupować.
    Odpuszczę sobie tylko Gold Mono Silk.
    Tych podłoży nigdzie nie widzę:
    Hahnemuehle Fine Art Baryta, Photo Rag Baryta i Baryta FB, z kolei Gloss Art Fibre można kupić bez problemu. Czy z tej racji że jest bez barytu, jest gorszy od tych pierwszych?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

ale Marcin, tu nie chodzi o klony tu chodzi o oryginalne od nich papiery lecz bez znaczka firmowego, wiele firm tak działa, ze sprzedaje swój ten sam produkt pod inną tańszą marką.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    I po co ja się pytałem. Jak czytam Twoje opisy to nie pozostaje nic innego jak kupować.
    Odpuszczę sobie tylko Gold Mono Silk.
    Tych podłoży nigdzie nie widzę:
    Hahnemuehle Fine Art Baryta, Photo Rag Baryta i Baryta FB, z kolei Gloss Art Fibre można kupić bez problemu. Czy z tej racji że jest bez barytu, jest gorszy od tych pierwszych?
    Gold Mono Silk jest niezłą opcją do druku barwnikowego, ale osobiście wolałbym Harmana:

Gloss Art Fibre ma nieco więcej OBA od Gloss Baryty, ma za to bardziej zdecydowaną, skorpukową teksturę o głębokim reliefie włókna. Baryt daje lepszą neutralność bieli i trwałość.

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    ale Marcin, tu nie chodzi o klony tu chodzi o oryginalne od nich papiery lecz bez znaczka firmowego, wiele firm tak działa, ze sprzedaje swój ten sam produkt pod inną tańszą marką.
    Nie jest powiedziane, że Hahnemuehle cośkolwiek produkuje - mogą zamawiać toto w tej samej papierni i oklejać znaczkiem w zależności od okazji.

Na centrumpapieru tak piszą o Gloss Art Fibre:
    "Papier z czystej miazgi celulozowej - urzeka połyskiem i subtelnym blaskiem."
    I jak tu nie kupić, to urzekanie nęci.
    Opisy opisami, ale bez macanie się nie obejdzie.
    Nie mieć Harmana Gloss Baryty też nie sposób, a dobra perła Ilforda to na musiku.
    To wszystko to do drukowania od święta i na ścianę, bo do codziennego druku satyna(perła) 300g/m2 z papierdozdjec przebija ceną. Wziąłem też od niech pierwszy raz dwustronny połysk PE, ciekawe jak się uda druk na obu stronach.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

a czy w ogóle istnieją papiery matowe, lub jakiekolwiek dwustronne nie cięte a z roli. Wiem, że to trochę nielogiczne ale jeśli nie ma podajnika kartek w ploterze to przynajmniej druk jednej strony byłby szybszy, potem cięcie i zabawa w drukowanie strony drugiej . Przy kilku kartach nie ma problemu lecz jeśli dziennie jest ich kilkadziesiąt to zaczyna się zabawa. Tak sobie myślę i chyba sam odpowiedziałem sobie: przecież można kleić papier plecami już po wydruku i pocięciu . Moze jakiś inny pomysł?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Na centrumpapieru tak piszą o Gloss Art Fibre:
    "Papier z czystej miazgi celulozowej - urzeka połyskiem i subtelnym blaskiem."
    I jak tu nie kupić, to urzekanie nęci.
    Opisy opisami, ale bez macanie się nie obejdzie.
    Nie mieć Harmana Gloss Baryty też nie sposób, a dobra perła Ilforda to na musiku.
    To wszystko to do drukowania od święta i na ścianę, bo do codziennego druku satyna(perła) 300g/m2 z papierdozdjec przebija ceną. Wziąłem też od niech pierwszy raz dwustronny połysk PE, ciekawe jak się uda druk na obu stronach.
    Harman Gloss Art Fibre podoba mi się przede wszystkim na Hahnemuehlowatą teksturę z głębokim reliefem włókien. Gloss Baryta jest bardziej widowiskowy, z uwagi na gładszą powierzchnię - nie jest to jednak typowy nudny błysk foto jak Epson Premium Glossy, Ilford Smooth Gloss itd, które mają jakby cellulit - ten jest z drobnym włóknem papieru, ale na dużej powierzchni bardziej jednorodny. Do tej grupy papierów FB zaliczyłbym jeszcze Gold Mono Silk.
    Do bardziej satynowych/perłowych opcji FB zaliczyłbym Ilford Gold Fibre Silk Canson Baryta Photographique (baryt) i Platine Silver Rag (chyba TiO2), oraz Hahnemuehle Photo Rag / Fine Art Pearl

Perłę Ilforda bardzo lubię, szczególnie po stracie nieodżałowanego Canon Photo Glacier.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    a czy w ogóle istnieją papiery matowe, lub jakiekolwiek dwustronne nie cięte a z roli. Wiem, że to trochę nielogiczne ale jeśli nie ma podajnika kartek w ploterze to przynajmniej druk jednej strony byłby szybszy, potem cięcie i zabawa w drukowanie strony drugiej . Przy kilku kartach nie ma problemu lecz jeśli dziennie jest ich kilkadziesiąt to zaczyna się zabawa. Tak sobie myślę i chyba sam odpowiedziałem sobie: przecież można kleić papier plecami już po wydruku i pocięciu . Moze jakiś inny pomysł?
    Papierów dwustronnych jest od cholery, natomiast druk dwustronny z arkusza przy pomocy plotera jest dobry dla osób, które bawią czynności typu czerpanie wody widelcem. Popełniłem kilka dłuższych nakładów dwustronnych prac artystycznych z arkusza i z roli, nie polecam.

Harman Gloss Art Fibre podoba mi się przede wszystkim na Hahnemuehlowatą teksturę z głębokim reliefem włókien. Gloss Baryta jest bardziej widowiskowy, z uwagi na gładszą powierzchnię - nie jest to jednak typowy nudny błysk foto jak Epson Premium Glossy, Ilford Smooth Gloss itd, które mają jakby cellulit - ten jest z drobnym włóknem papieru, ale na dużej powierzchni bardziej jednorodny. Do tej grupy papierów FB zaliczyłbym jeszcze Gold Mono Silk.
    Do bardziej satynowych/perłowych opcji FB zaliczyłbym Ilford Gold Fibre Silk Canson Baryta Photographique (baryt) i Platine Silver Rag (chyba TiO2), oraz Hahnemuehle Photo Rag / Fine Art Pearl

Wystarczy, wystarczy, już i tak jestem rozgrzany do czerwoności. Papierki zamówione i czekam żeby pomacać i zalać atramentem.
    Przyznam, że na Cansona patrzałem trochę spode łba, a widzę że oceniasz go pozytywnie. Jak Hahnemühle się nie spodoba, czego nie dopuszczam póki co, to Canson dostanie szansę. Ale widzę że ten: Canson Baryta Photographique 310g to tylko do pigmentu więc nie dla mnie. Dla mnie to ten mógłby być: Platine Fibre Rag 310g.
    Perłę Ilforda bardzo lubię, szczególnie po stracie nieodżałowanego Canon Photo Glacier.
    Czy mi się wydaje, czy ten Glacier lekko w zieleń wpada?
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 05-05-2013 o 23:22

Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów