Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: myszy w namiocie, pomocy!

Coś już napisał

Domyślnie myszy w namiocie, pomocy!

Witam serdecznie,
    Ostatnio robiłem zdjęcia myszek w namiocie bezcieniowym, jednak nie jestem z tych fotek zadowolony (załaczam kilka z nich). Stosowałem dwie żarówki energooszczędne o mocy 125 W (z boku namiotu). Nie doświetlałem lampą błyskową (posiadam: 400D + Kit i 430 EX). Nie jestem zwolennikiem robienia zdjęć studyjnych, w sztucznych warunkach ale niestety myszki to będzie mój nieskończenie ciągnacy sie epizod (zona ma Hodowle myszy rasowych ) więc sami rozumiecie. Prosiłbym o chociaż kilka merytorycznych uwag jakie ustawic parametry (czas, program, przesłona, ISO itp., czy stosowac doświetlanie lampa czy nie...??) WB miałem ustwiony na uzytkownika po wczytaniu zdjecia z namiotu (było dość żółto więć musiałem skorzystac z tej opcji). Jak narazie zdjęcia te wydaja mi sie jakies bez wyrazu, płaskie, mało kontarstwe... (

Z góry dziekuje za pomoc

Sebastian

Załącznik 3810
    Załącznik 3811
    Załącznik 3812

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

nie znam się na fotografii żywych zwierząt w namiocie bezcieniowym ale wg mnie to musisz przede wszystkim pomyśleć o prawidłowym oświetleniu. Te dwie żarówki energooszczędne to zdecydowanie za mało...
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak dla mnie trochę brak ostrości i za płytka głębia ostrości. No i jeszcze tło, szczególnie w przypadku tych z jaśniejszym futrem może trochę bardziej kontrastowe.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony

Domyślnie

Ja tam specem od myszy nie jestem ale chyba głównie potrzebujesz więcej światła żeby zwiększyć GO. Kontrast to w PS suwakami można podciągnąć

EDIT: Człowiek sobie spokojnie czyta pootwierane wątki, odpowiada niespiesznie, no i masz, już go dwaj ubiegli Cholera chyba się starzeje...
    Ostatnio edytowane przez lempl ; 07-01-2008 o 21:27

Domyślnie

Też jestem zdania ze powinieneś zwrocić uwagę na swiatło...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

3 szybkie rady:

1. Wykonaj fotografie z różnych perspektyw - z góry także,
    2. myszy są w miarę jasne, tło też jasne - skąd tutaj ma być jakiś mocny kontrast? Zmień tło na ciemniejsze, np. zmieniając charakterystykę oświetlenia,
    3. używaj większych przysłon - powiększysz GO.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Jestem w szoku Hodowla rasowych myszy, ludzie to potrafią. Oczywiście nie drwię tu z nikogo, jestem po prostu szczerze zaskoczony. Masz sympatyczne obiekty do fotografowania. Może pomyśl o jakichś fajnych rekwizytach jak już się uporasz ze światłem. Te fotki są takie... laboratoryjne, no chyba, że takie maja być.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Mysz rasowa wtf!

Przeslone w kicie na 11-13, swiatlo najtaniej wyjdzie z 2-3 halogeny 300-500w, z balansem bieli bedziesz mial spory problem ale raw jest na to dobrym lekarstwem. No chyba ze stac Cie na blyskowe(chocby i 68ki ), wtedy nie ma co sie zastanawiac. Czas i iso wg swiatlomierza i ruchliwosci myszonow.

Btw moze czarne tlo? Przy bialych/jasnych myszkach bedzie o wiele latwiej to pozniej obrabiac
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 07-01-2008 o 23:25

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie próbowałem jeszcze z futerkiem w studio ale czytałem o tym i pytałem innych fotografów i dowiedziałem się, że na to, co futrzaste i miękkie, trzeba świecić ostrzej, żeby światło dało cienie itd. Żeby zagrało pomiędzy włoskami. Ponoć miękkie świecenie na "miękkie" futerko to nie jest dobry pomysł.

Oczywiście można użyć miękkiego światła jako oświetlenia wypełniającego ale rzeczywiście sugerowałbym zaświecić czymś ostrzejszym.

Nie wiem czy to dobre porównanie... ale dziś fotografowałem na próbę... mąkę. Przy miękkim świeceniu była nijaka. Dopiero dodanie ostrzejszego światła modelującego dało kontrasty.

dymitri
    Guest

Domyślnie

witam wszystkich!

kiedys fotografowalem (zanim zdechl) myszoskoczka, na stoliku bezcieniowym i uzywalem tylko lampy 430 EX skierowanej prosto na zwierzaka i ustawionej na bardzo mocny blysk. Niestety nie pamietam czy doswietlalem stolik od spodu dodatkowa lampa blyskowa, ale wydaje mi sie ze nie. A ustawienia mialem takie: ISO 100, f29, 1/200 z KITem na 35mm, oto efekt:

kilka klikniec w PS:

pozdrawiam!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów