Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: żarówka F&W 85W/400W

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie żarówka F&W 85W/400W

Chciałem się dowiedzieć czy ta energooszczedna świetlówka która pobiera 85W a daje 400W światła o temp. 5500K nada się do doświetlenia średniej wielkości pokoju żeby porobić zdjecia ?? Chciałem kupic 2 takie żarówki i doświetlic moje mini...mini studio.Czy ktoś tego używał już i może wie jak sie sprawuje ??

http://www.foto-net.pl/sklep/karta_t...9f36fb71322cc9
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

PODOBNO świetlówki mają dziury w widmie, przez co nie zawsze jest możliwe takie ustawienie balansu bieli, aby w miarę prawidłowo oddać wszystkie kolory. Osobiście używam żarówek błyskowych, które są tej wady pozbawione.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skylines Zobacz posta
    Chciałem się dowiedzieć czy ta energooszczedna świetlówka która pobiera 85W a daje 400W światła o temp. 5500K nada się do doświetlenia średniej wielkości pokoju żeby porobić zdjecia ?? Chciałem kupic 2 takie żarówki i doświetlic moje mini...mini studio.Czy ktoś tego używał już i może wie jak sie sprawuje ??

http://www.foto-net.pl/sklep/karta_t...9f36fb71322cc9
    jak duże jest Twoje mini studio? Ile na ile metrów? Ile doświetlić?

Żarówki błyskowe to trochę rozsądniejsze rozwiązanie (sam używam)... te świetlówki to ew mogą pełnić rolę ambientu (mam takie, z tą różnicą że fotki robie w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu, te świetlówki dają dość światła aby się af nie mylił, doświetlenie fotek idzie z żarówek błyskowych i flasha)..
    .

Pozdr.
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

mini studio to po prostu pokoj po remoncie powiedzmy 15 metrów kwadrat.chciałem właśnie tylko doświetlić trochę,nie jakoś bardzo super studyjnie.wydawało mi się że lepsze to rozwiązanie i tansze tak dla totalnego amatora...
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skylines Zobacz posta
    mini studio to po prostu pokoj po remoncie powiedzmy 15 metrów kwadrat.chciałem właśnie tylko doświetlić trochę,nie jakoś bardzo super studyjnie.wydawało mi się że lepsze to rozwiązanie i tansze tak dla totalnego amatora...
    najlepiej byłoby dla Ciebie dokupić jakąś zewnętrzną lampę błyskową... zamiast żarówki błyskowej lub wspomnianej świetlówki poszukałbym na allegro jakiś starszy, słabszy model flasha speedlite, seria ez. Automatyki w warunkach 'domowego, amatorskiego studio' nie będziesz zbytnio potrzebował, a zawsze masz ładną, manualną regulację siły błysku... poadto jest na baterie, i jesli czasem gdzies w terenie bedziesz potrzebowal doswietlenia to bedzie jak ulał... bo z czasem zaczniesz coraz szybciej rozumieć jak ją ustawić odpowiednio do warunków. Wiem że trochę offtopuje, i jeśli nie chcesz czegoś takiego słuchać to wybacz... poprostu ja mam 2 takie świetlówki, 3 żarówki błyskowe 45Ws... no i brakuje mi tej regulacji dlatego teraz sam szukam na allegro jakichś starszych speedlite'ów. Może ty też się porozglądaj, bo znając życie za jakiś czas też będziesz planował dokupić coś co da się dokładnie wyregulować...

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec Awatar corass
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Odgrzewam temat
    wiem, że wychodzą dziury przy fotografii. A czy ktoś wie jak będzie w przypadku video? na ile będzie zauważalny brak pewnych partii widma?
    10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez corass Zobacz posta
    Odgrzewam temat
    wiem, że wychodzą dziury przy fotografii. A czy ktoś wie jak będzie w przypadku video? na ile będzie zauważalny brak pewnych partii widma?
    Po prostu dziury w widmie ... kolory wyprane beznadzieja i nic nie poprawisz bo nie ma czego, już żarówki błyskowe za 60 zeta są przy tym super a za 200 zeta można sobie kupić 100 WS z regulacja 1/8 i jest od czego zaczynać. Oczywiście do video to już inna sprawa ale tam halogeny w miarę oki się sprawdzają.
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Bywalec Awatar corass
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Do fotografi to mam zestaw błyskaczy. Mnie głównie interesuje do video. Jeżeli chodzi o halogeny takie za 50 zł to wszystko okej tylko, że dają dużą ilość ciepła no i ostre światło. O ile są folie korygujące temp. halogenu o tyle, żadnego zmiękczacza nie ma A kupienie zestawu statyw+oprawka+żarówka+parasolka rozpraszająca wydaje się sensownym rozwiązaniem
    10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Uprawnienia umieszczania postów